sâmbătă, 22 martie 2014

Somnul normal al bebelusului: 4. Importanta alaptarii pe timpul noptii




Majoritatea noilor parinti stiu cat de repede poate adormi un bebelus in timp ce suge. De fapt alaptarea frecventa ii adoarme pe cei mici. Desi multi oameni nu isi pun intrebari in legatura cu aceste comportamente cand bebelusii lor sunt mici, incep sa se ingrijoreze pe masura ce acestia cresc. Nu e de ajutor nici faptul ca adormitul la san este considerat o problema de somn de catre unii cercetatori ai somnului (Melzer & Mindell, 2006), si nici faptul ca adeseori familia si prietenii va vor spune ca ii faceti copilului ceva rau si ca nu va invata niciodata sa adoarma singur. Multi “experti in somn” va vor recomanda sa nu va lasati bebelusul sa adoarma la san de teama ca se va crea un “obicei rau” (Meltzer & Mindell, 2006), in schimb va vor recomanda sa va treziti bebelusul inainte sa il puneti in pat.

Cat timp alaptarea copilului pana cand adoarme si asezarea lui in pat gata adormit nu e o problema pentru tine ca parinte, nu trebuie sa-ti faci griji pentru copilul tau. Cum putem afirma asta? In primul rand, un copil care este suficient de obosit va adormi cu sau fara san. Desi adormitul la san e posibil sa ramana un mod preferat de a adormi (plin de apropierea si intimitatea atat de necesare pentru crearea legaturii intre mama si copil), nu va fi un pas necesar. Pe masura ce copiii cresc, vor adormi in locuri si pozitii variate. Bebelusii nu ar trebui sa fie fortati sa adoarma fara alinare; e posibil sa aiba nevoie sa suga pentru a se simti relaxati si suficient de in siguranta pentru a adormi. Alt factor de tinut minte este acela ca toti copiii se intarca intr-un final. Alaptarea si cuibarirea pentru somn in bratele mamei ii ofera alinare copilului tau, o apropiere care e asociata cu rezultate pozitive in dezvoltare. Copiii vor cauta aceasta apropiere ca o parte naturala a dezvoltarii. Acesta nu e un lucru rau, ii ofera pur si simplu copilului apropierea care e o parte naturala a cresterii alaturi de parinti.

Daca inca nu sunteti convins(a), va asiguram ca alaptarea este o modalitate naturala pentru a-i ajuta pe copii sa adoarma si pentru a le oferi un sprijin important pentru crestere. Parintii ar trebui sa stie ca laptele matern contine seara mai mult triptofan (un amino-acid care induce starea de somn). Triptofanul este un precursor al serotoninei, un hormon vital pentru functia creierului si pentru dezvoltare. In primii ani de viata ingestia de triptofan duce la dezvoltarea mai multor receptori ai serotoninei  (Hibberd, Brooke, Carter, Haug, & Harzer, 1981). Laptele din timpul noptii are de asemenea aminoacizi care promoveaza sinteza de serotonina  (Delgado, 2006; Goldman, 1983; Lien, 2003). Serotonina face ca creierul sa functioneze mai bine, mentine buna dispozitie si ajuta la formarea ciclurilor de somn – stare de veghe (Somer, 2009). Asadar poate fi in mod special important pentru copii sa aiba parte de lapte matern seara si noaptea pentru ca are triptofan in el, deci din motive in plus, pe langa adormirea lor.

Cealalta grija care este amintita este aceea ca bebelusii si copiii care adorm la san (sau chiar doar in brate) se trezesc adeseori asteptandu-se sa fie in acelasi mediu in care au adormit (Anders, Halpern, & Hua, 1992). Acest lucru ar duce la plans la trezire atunci cand descopera ca sunt intr-un mediu diferit, cum ar fi un patut. [Parintii care dorm impreuna cu copiii si care ii alapteaza au raportat scaderea semnalizarii trezirii, pe masura ce bebelusii invata sa caute sanul mamei si se ataseaza singuri pentru a suge atunci cand se trezesc noaptea. Desi trezirile continua sa fie mai multe in diadele care dorm in acelasi pat (Mosko, Richard, & McKenna, 1997), aceasta interactiune naturala ofera o modalitate simpla si linistitoare de ingrijire a bebelusului cand acesta se trezeste.] In aceste cazuri, cand copiii sunt pregatiti din punct de vedere al dezvoltarii, sa-i asezati in pat cand sunt aproape adormiti si sa-i lasati sa termine acest proces singuri poate ajuta la reducerea trezirilor care rezulta in semnalizarea parintelui. Oricum, nu ar trebui sa ne asteptam ca un bebelus (sau un copil) sa doarma toata noaptea, pentru ca pot avea o multitudine de nevoi care sa necesite atentia parintelui, chiar si pe parcursul noptii.



Alte postari in seria de somn de pe site-ul Psychology Today:
(pe masura ce le voi traduce, voi inlocui linkurile cu postarile traduse)










SIDS: Risks and Realities
- nu il voi traduce pentru ca e prea lung si nu prezinta interes pentru  parintii romani. Vezi explicatia din nota din postarea de mai jos, "Dormitul in acelasi pat cu bebelusii: ce e atat de senzational?"



Pericolele lăsării bebelușului să plângă singur


Co-Autori:
Tracy Cassels, University of British Columbia, www.evolutionaryparenting.com
Sarah Ockwell-Smith, babycalming.com
Wendy Middlemiss, University of North Texas
Kathleen Kendall-Tackett, Texas Tech University, http://www.uppitysciencechick.com/sleep.html
Helen Stevens, Safe Sleep Space
James McKenna, Mother-Baby Behavioral Sleep Laboratory, University of Notre Dame, www.cosleeping.nd.edu


Bibliografie:
Anders, T.F., Halpern, L.F., & Hua, J. (1992).  Sleeping through the night: a developmental perspective.  Pediatrics, 90, 554-560.
Barajas, R.G., Martin, A., Brooks-Gunn, J., & Hale, L. (2011).  Mother-child bed-sharing in toddlerhood and cognitive and behavioral outcomes.  Pediatrics, 128, e339-e347.
Cassels, T.G.  (2013).  ADHD, sleep problems, and bed sharing: future considerations.  The American Journal of Family Therapy, 41, 13-25.
Delgado, P.L. (2006). Monoamine depletion studies: Implications for antidepressant discontinuation syndrome. Journal of Clinical Psychiatry, 67(4), 22-26.
Goldman, A. S. (1993). The immune system of human milk: Antimicrobial anti-inflammatory and immunomodulating properties. Pediatric Infectious Disease Journal, 12(8), 664-671.
Hibberd, C.M.; Brooke, O.G.; Carter, N.D.; Haug, M; Harzer, G. (1981). Variation in the composition of breast milk during the first 5 weeks of lactation: implications for the feeding of preterm infants. Arch. Dis. Child., 57:658-62.
Lee, K.A. & Gay, C.L. (2011). Can modifications to the bedroom environment improve the sleep of new parents?  Two randomized control trials.  Research in Nursing and Health, 34, 7-19.
Lien, E.L. (2003). Infant formulas with increased concentrations of α-lactalbumin. American Journal of Clinical Nutrition, 77(6), 1555S-1558S.
Meltzer, L.J. & Mindell, J.A. (2006).  Sleep and sleep disorders in children and adolescents.  Psychiatric Clinics of North America, 29, 1059-1076.
Messmer R, Miller LD, Yu CM.  The relationship between parent-infant bed sharing and marital satisfaction for mothers of infants.  Family Relations 2012; 61: 798-810.
Mindell, J. A., Sadeh, A., Wiegand, B., How, T. H., & Goh, D. Y. T. (2010). Cross-cultural differences in infant and toddler sleep.  Sleep Medicine, 11, 274-280.
Mosko, S., Richard, C., & McKenna, J.  (1997).  Infant arousals during mother-infant bed sharing: implications for infant sleep and sudden infant death syndrome.  Pediatrics, 100, 841-849.
Narvaez, D., Panksepp, J., Schore, A., & Gleason, T. (Eds.) (2013). Evolution, Early Experience and Human Development: From Research to Practice and Policy. New York: Oxford University Press.
Nelson, E.A.S. & Taylor, B.J.  (2001).  International child care practices study: infant sleeping environment.  Early Human Development, 62, 43-55.
Somer, E. (2009) Eat your way to happiness. New York: Harlequin.
Spencer, J.A., Moran, D.J., Lee, A., & Talbert, D. (1990).  White noise and sleep induction.  Archives of Diseases in Childhood, 65, 135-137.
Trevathan, W.R. (2011). Human birth: An evolutionary perspective. New York: Aldine de Gruyter.
Uvnäs-Moberg, K. (2003).  The oxytocin factor: tapping the hormone of calm, love and healing. Cambridge, MA: Da Capo Press.
Welles-Nystrom, B. (2005).  Co-sleeping as a window into Swedish culture: considerations of gender and health care. Scandinavian Journal of Caring Science, 19, 354-360.


Dr. Darcia Narvaez este Profesor de Psihologie la Universitatea Notre Dame si Director Executiv al revistei Journal of Moral Education. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...