duminică, 9 februarie 2014

“Lasati culcati bebelusii care plang” – e un sfat atat de gresit


De Dr. Darcia Narvaez, articol tradus de aici



“Pentru ca mamele din studiul nostru au caracterizat bebelusii cu multe treziri pe saptamana ca fiind problematici pentru ei insisi si pentru alti membri ai familiei, parintii ar putea fi incurajati sa stabileasca rutine mai nuantate si alese mai cu grija pentru a-i ajuta pe bebelusi cu auto-linistirea si pentru a obtine pauze ocazionale,” spune Weinraub.

Citatul de mai sus, luat dintr-o stire de pe site-ul Universitatii Temple, sugereaza ca Dr. Weinraub, autor al unui studiu recent si vast raspandit despre somnul bebelusilor si al copiilor si despre modelele trezirilor lor nocturne, vede doar o solutie posibila pentru parintii care sunt stresati de trezirile bebelusilor lor. 


Da, suntem de acord... ca rutinele NUANTATE si alese cu atentie sunt ESENTIALE pentru dezvoltarea bebelusilor si pentru binele familiei. La urma urmei, nuantat inseamna pur si simplu sa ai grija de fiecare copil bazandu-te pe cine e acel copil si ce nevoi are el. (Nota mea: nuanced = nuantat nu are nici in dictionarele englezesti, nici in cele romanesti semnificatia potrivita contextului, de aceea am lasat traducerea directa, "nuantat". Eu am considerat ca se traduce printr-o ingrijire personalizata fiecarui bebelus. Deci eventual figurativul acesta din dex: "Care prezintă variații marcate prin treceri subtile, gradate.")


DAR se poate ca ingrijirea bebelusilor sa fie NUANTATA si aleasa cu atentie daca ea IGNORA NEVOILE BEBELUSULUI... daca se concentreaza doar pe auto-alinare si pe pauze pentru parinti? Nu, ingrijirea nuantata poate fi oferita doar daca suntem atenti la nevoile fiecarui copil si ne concentram la ceea ce e important pentru bebelusi. Asadar,

Ce e important pentru bebelusi?
  • Rutine nuantate si atent stabilite pentru bebelusi, in mod special pentru cei care au caracteristici de temperament dificil.
  • Ingrijirea nevoilor specifice ale ingrijitorilor, cum ar fi atunci cand mamele sunt deprimate.
  • Invatarea unor modele sanatoase de somn, care sa asigure ca toti din familie au parte de suficienta odihna, sprijinind reglarile fiziologice si emotionale din primul an de viata.
Sa-i lasi culcati pe copiii care plang NU ESTE o ingrijire nuantata. Este exact opusul. Sa lasi culcat un copil ce plange implica faptul ca ceea ce este gresit este plansul. Si implica faptul ca plansul are drept cauza ori ingrijirea gresita, ori obiceiurile rele ale bebelusului. Contrar concluziilor trase, Weinraub si colegii sai (2012) descopera clar ca majoritatea bebelusilor care au continuat sa se trezeasca noaptea nu erau “rai” in ceea ce priveste somnul. De fapt erau bebelusi care aveau nevoie de atentie si indrumare, in forma alinarii, a contactului fizic si, in unele cazuri, in forma laptelui matern, pentru a-i ajuta sa-si regularizeze comportamentul.

Daca lasi culcat un bebelus ce plange, care are nevoi specifice (cum ar fi temperamentul dificil), creezi rutine de somn dificil de gestionat si lasi bebelusul cu un sistem de reactie la stres hiperactiv, care face ca linistirea de orice forma – ziua sau noaptea – sa fie si mai dificila.

Fiecare bebelus are Nevoi Neurologice si de Dezvoltare INDIVIDUALE... nevoi care nu sunt RELE, dar care ii ajuta sa creasca si sa infloreasca.


De ce sugereaza cercetatorii somnului ca e in regula sa le ignori nevoile?

Echipa lui Weinraub a explicat in tot raportul cercetarii lor ca bebelusii care se trezeau erau acei bebelusi care aveau un motiv sa se trezeasca. S-a raportat ca unii bebelusi aveau un temperament dificil. Ce inseamna acest lucru? Caracteristicile temperamentale asociate cu un temperament dificil includ sa fii foarte sensibil la stimulare, la contextul de mediu, si la schimbare. Acesta este motivul pentru care cercetatorii au raportat adeseori o conexiune intre aceste caracteristici comportamentale si somnul bebelusilor.

Asadar, ce ii va ajuta pe acesti copii? Cu siguranta nu lasatul sa planga, sa ajunga astfel si mai suferinzi, si mai tulburati. Desi parintii s-ar putea sa reuseasca sa ii “dreseze” pe acesti bebelusi sa doarma toata noaptea, acesti bebelusi au nevoie de ajutor in regularizarea reactiei lor. Si parintii trebuie sa inteleaga ce tip de rutine NUANTATE si PERSONALIZATE CU GRIJA ii vor ajuta pe bebelusii lor – nu doar sa ajute sa linisteasca plansul bebelusului. Parintii trebuie sa stie ce ii ajuta sa isi regularizeze reactiile emotionale si fizice. Cu acest tip de ingrijire, bebelusii vor creste si vor ajunge copii care au invatat sa faca fata unor caracteristici temperamentale care sunt parte din ei insisi. Acest tip de INGRIJIRE NUANTATA este numita valoarea potrivirii.

Depresia este un factor de risc. Dupa cum a notat in studiu, unele dintre mamele bebelusilor care se trezeau au experimentat depresie prenatala si sufereau in continuare de simptome depresive si dupa nastere. Aceasta prezenta a depresiei a rezultat in doua preocupari... ambele legate de reactia cortizolului la stres, nu de alegerile de parenting! In primul rand, bebelusul a experimentat valori mari de cortizol de la depresia mamei din timpul sarcinii, in consecinta schimbandu-si sistemul de reactie la stres. In al doilea rand, reactia mamei in timpul primelor luni de ingrijire poate fi o consecinta a prezentei continue a depresiei.

Dati fiind acesti doi factori, e nevoie de indrumare in a-i ajuta pe bebelusi sa isi dezvolte sisteme fiziologice si neurologice care sa le sprijine abilitatea de a se linisti. Nu e necesara suprastimularea continua a sistemului de reactie la stres a bebelusului, suprastimulare care ar avea loc daca bebelusul ar fi lasat sa planga.

Asadar, ce sfaturi NU ar trebui date mamelor deprimate? Sa le spunem ca bebelusii vor dormi mai bine si ca pot dormi mai bine foarte usor – aceasta contribuie la o conceptie gresita in legatura cu somnul si o pozitioneaza pe mama pe calea spre esec —si in adormirea bebelusului, si in ingrijirea nevoilor familiei.

Ce ar putea face familiile atunci cand dau de provocarile depresiei mamei? Thome si colegii sai (2005) au descoperit ca INTELEGEREA NUANTATA ajuta. Intelegerea faptului ca unii bebelusi nu dorm bine pentru ca au caracteristici temperamentale dificile a avut succes si in reducerea depresiei mamei, SI in somnul mai bun al bebelusului. Din nou, asta inseamna INGRIJIRE NUANTATA.

Concluzia e ca INGRIJIREA NUANTATA abordeaza si nevoile bebelusilor, si nevoile familiilor. Sa ne concentram doar sa intrebam daca bebelusii se trezesc si plang noaptea este o abordare absurda si care nu ajuta. CE E NEVOIE e sa vedem ce nevoi au bebelusii, sa le indeplinim aceste nevoi, sa ii indrumam bland inspre rezultate sanatoase, si sa fim linistiti cu abilitatea noastra ca parinti ca le oferim aceasta indrumare. CE E NEVOIE e INGRIJIREA NUANTATA personalizata pe NEVOILE FIECARUI BEBELUS.

Aproape nimeni nu ar recomanda ca parintii sa isi lase zilnic bebelusul sa planga daca acesta ar fi racit sau daca ar avea probleme de respiratie. In schimb, i-ar sfatui pe parinti sa raspunda plansului bebelusului si sa il ingrijeasca in moduri nuantate la nevoile lui. Parintii le-ar aspira nasul, le-ar indeplini nevoile, i-ar tine in brate sau i-ar legana, pentru ca adultii au vazut deja cum astfel de actiuni ii ajuta pe bebelusi sa se linisteasca. Ingrijirea ar fi NUANTATA la nevoile bebelusului pentru ca bebelusii sunt prea mici sa se ingrijeasca singuri.

Bebelusii care inca se trezeau in studiul lui Weinraub si a echipei sale erau bebelusi care aveau nevoie de indrumare si ingrijire ca sa doarma. INGRIJIREA NUANTATA este OPUSUL la Lasatul Copilului Culcat Sa Planga. Intr-adevar, esenta ingrijirii nuantate este sa fii atent ca sa vezi ce nevoi are bebelusul si sa raspunzi la aceste nevoi pentru a-l ajuta in mod corespunzator. Aceasta abordare, innascuta pentru fiintele umane, si cu care bebelusii sunt dotati sa se dezvolte la adevarata lor capacitate, este benefica nu numai pentru bebelus, dar si pentru parinte si pentru familie ca intreg.


Bibliografie
Thome, M. & Skulladottir, A. (2005). Evaluating a family-centred intervention of infant sleep problems. Journal of Advanced Nursing, 50, 5-11.
Weinraub, M., Bender, R.H.l, Friedman, S., Susman, E.J., Knoke, B., Bradley, R. , et al. (2012).  Patterns of developmental change in infants’ nighttime sleep awakenings from 6 to 36 months of age. Child Development 48, 1511-1528.

Alte postari in seria de somn de pe site-ul Psychology Today:
(pe masura ce le voi traduce, voi inlocui linkurile cu postarile traduse)

SIDS: Risks and Realities
- nu il voi traduce pentru ca e prea lung si nu prezinta interes pentru  parintii romani. Vezi explicatia din nota din postarea de mai jos, "Dormitul in acelasi pat cu bebelusii: ce e atat de senzational?"

Co-Autori
Wendy Middlemiss, University of North Texas
Sarah Ockwell-Smith, babycalming.com
Kathleen Kendall-Tackett
Helen Stevens, SafeSleep Space

OBSERVATIE asupra IPOTEZELOR DE BAZA: Cand scriu despre parenting, iau in considerare importanta nisei evoluate de dezvoltare (evolved developmental niche (EDN)) pentru cresterea bebelusilor umani (care a aparut initial in urma cu peste 30 de milioane de ani, odata cu aparitia mamiferelor sociale si a fost usor modificata in grupurile umane, pe baza cercetarilor antropologice).

EDN este baza pe care o folosesc cand determin ce favorizeaza sanatatea umana optima, prosperitatea si moralitatea plina de compasiune. Nisa include cel putin urmatoarele: alaptarea la cerere timp de cativa ani, atingerea aproape constanta, reactia de raspuns la nevoi in asa fel incat copilul mic sa nu fie in suferinta, compania jucausa, existenta mai multor ingrijitori adulti, sprijinul social pozitiv si nasterea naturala.
Toate aceste caracteristici sunt asociate in studiile pe mamifere si pe oameni cu sanatatea. Asadar, devierile de la baza EDN sunt riscante. Comentariile si postarile mele pornesc de la aceste presupuneri de baza.

Dr. Darcia Narvaez este Profesor de Psihologie la Universitatea Notre Dame si Director Executiv al revistei Journal of Moral Education.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...