luni, 10 septembrie 2012

Michel Odent vine la Bucuresti

Doctorul francez Michel Odent, cel mai renumit obstetrician din lume, va susţine o conferinţă şi trei zile de workshop in Bucuresti, în perioada 28 septembrie – 1 octombrie 2012. Cel care a răspândit ideile sale pe toate cele cinci continente, a marcat profund domeniul naşterii şi a fost cel care a discutat prima oară despre “naşterea în apă” şi saloane de tip “rooming-in” pentru mamă şi bebeluş, concepte implementate apoi în unităţile de naştere din întreaga lume.

Doctor în ştiinţe, Michel Odent este autorul a peste 50 de lucrări ştiinţifice şi a publicat 12 cărţi, traduse în 22 de limbi. Născut în 1930 în Franţa, dr. Michel Odent a urmat cursurile Universităţii de Medicină din Paris, specializându-se în chirurgie. A studiat îndeaproape fenomenul naşterii atât ca medic, în cadrul Spitalului Pithiviers din Franţa (1962-1985), fiind în acelaşi timp fondator şi coordonator al Primal Health Research, centru de cercetare privind sănătatea primară, aflat la Londra.

A introdus în unităţile de naşteri atmosfera de acasă, relaxantă şi cât mai familiară. Totodată a fost cel care a promovat naşterea cât mai puţin traumatizantă, contactul imediat dintre mamă şi bebeluş şi iniţierea alăptării în primele ore de viaţă. A răspândit conceptele sale pe toate cele 5 continente şi a inspirat femei din întreaga lume în ceea ce priveşte naşterea.

Evenimentul de la Bucureşti va avea două componente: seminariile de pregătire doula (doula este o persoană specializată care oferă viitoarei mămici sprijin psihologic şi fizic, fără a se implica în actul medical), care vor dura 3 zile, şi 1 zi de conferinţă în care dr. Michel Odent se va întâlni cu mamicile din România şi  le va vorbi despre cum se poate naşte cât mai puţin traumatizant, care sunt consecinţele tipului de naştere ales pentru mamă şi copil, cum se explică un anumit comportament al femeii în timpul naşterii, care sunt rezultatele ultimelor cercetări din domeniul sănătaţii primare şi alte subiecte la fel de captivante.Toate detaliile despre eveniment se regasesc pe site-ul www.michelodent.ro.

La seminariile de formare doule susţinute de dr. Michel Odent şi moașa Liliana Lammers, viitoarele doule sau cele care deja practică această meserie vor afla informaţii despre doula şi rolul ei la naştere, psihologia naşterii, beneficiile apei în travaliu, interacţiunea imediată între mamă şi copil, iniţierea alăptării, etc. La finalul workshop-urilor participantele vor primi un certificat de absolvire, recunoscut în toată lumea.

Evenimentul de la București a fost o idee originala a unor doamne minunate de la Leagănul Vieţii şi Asociaţia pentru Naştere Naturală şi Alăptare.

Conform unui studiu realizat în 2012 de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil, 30% dintre naşteri au fost prin operaţie cezariană. Privită în dinamică, această cifră arată că, în ultimii 10 ani, ponderea naşterilor prin cezariană, s-a triplat, în România. Această creştere a fost explicată de medici, în interviurile de grup, prin teama de malpraxis şi frica de durere. Același studiu arată că doar 27% dintre femei au ştiut că au dreptul să aibă un însoţitor pe durata travaliului. Peste 50% au declarat că nu era permisă în sala de travaliu prezenţa unui însoţitor (ales de ele). De asemenea, doar 54% dintre femeile intervievate au primit informaţii de la profesionişti, cu privire la evoluţia travaliului, iar proporţia celor care au beneficiat de tehnici pentru eliminarea durerilor sau al disconfortului nu a depăşit 35%.

Pentru cei/cele care participa la cursul de doula, conferinta de pe 1 octombrie are reducere 50%.  


Pe blog eu am scris despre cat m-a impresionat cartea Cezariana de Michel Odent, si cum de atunci il admir profund pe acest OM, aici:

 
Recunosc ca mi-as dori enorm sa ajung candva sa il intalnesc personal. Daca nu as fi fost insarcinata cred ca acesta ar fi fost cel mai minunat eveniment la care as fi participat anul acesta.
 
Daca doriti sa popularizati pe blogurile voastre aceste conferinte, puteti prelua in orice mod doriti comunicatele lor oficiale (eu recunosc ca l-am modificat putin :D). Si puteti sa puneti pe bloguri bannere. Eu le-am primit ca atasamente, asa ca le voi urca aici ca imagini. Le salvati cu click dreapta - Save Image As... Apoi le puteti apoi adauga pe blogul vostru cu Add Gadget -> Add Image. Si la imagine sa nu uitati sa puneti hyperlink http://michelodent.ro.









2 comentarii:

  1. era util sa participe la conferinta si medici obstreticieni, asistente, moase si factori de decizie din maternitati de stat si particulare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mare organizator este Medlife, macar ei ar putea sa-si duca tot personalul :D.

    In rest, ce sa zic, medicul meu ginecolog nu a auzit niciodata de Michel Odent, ca sa vezi cultura generala...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...