miercuri, 26 septembrie 2012

Lista bagajelor pentru maternitate



Pentru mama:


  • Camasi de noapte (3) – mi-am dus cu mine, insa am folosit si din cele de la maternitate, nu mai stiu de ce. Cred ca in frigul acela de octombrie mi-am dus doar una cu maneca scurta, si acolo in maternitate era extrem de cald.
  • Sutiene de alaptare – am scris aici de ce eu am simtit nevoia de sutiene de alaptare si absorbante pentru sani inca din maternitate, camasile de noapte ce se frecau de mameloane imi provocau rani.
  • Absorbante pentru sani – vezi mai sus.
  • Chiloti (7) – da, mi-am pus cu mine, dar nu cred ca asa multi, am stat doar 3 zile in spital. O pereche cu un absorbant langa ea am asezat-o chiar intr-un buzunar lateral si bine am facut, ca asa i-au gasit mai repede asistentele ce m-au ajutat dupa nastere. Bine, femeile normale care au travaliu si in spital probabil apuca acolo sa isi scoata din bagaj lucrurile necesare :D.  
  • Un prosop mare si unul mic – nu e greu sa pun unul mare si unul mic, insa nu mi-a placut explicatia ce am gasit-o pentru cel mic: pentru a sterge sanii dupa ce-i spalam si-i pregatim pentru supt. NU se spala sanii inainte de suptul copilului! Mai multe detalii despre ingrijirea sanilor pentru a nu face ragade, aici.
  • Sosete - am citit ca sunt indicate pentru ca mamei ii e frig in timpul expulziei, cu picioarele atarnate asa in sus, se cam opreste circulatia sangvina. Si cred ca mi-am dus, desi daca bine tin minte, cred ca am ramas cu cele ce le aveam in picioare cand m-am internat direct cu dilatatie completa. Ce-i drept ca dupa nastere le e cam frig majoritatii mamelor, asa ca prind bine.
  • Un pachet de vata – la mine nu a fost nevoie, ne dadeau absorbante din vata si tifon de acolo.
  • Rola de fasa sterila – la fel ca mai sus.
  • Tampoane gata confectionate – daca la spitalul la care mergeti nu vi se dau, mi se pare mult mai logic sa le faceti de acasa, macar pentru prima zi.
  • 2 pachete de absorbante – eu cred ca un pachet e suficient. Si poate reusiti chiar sa nu va patati fara absorbant pe chilot, ar fi ideal, pentru ca rana (daca exista) sa poata respira.
  • O pereche de papuci din plastic – pentru a se putea spala usor de microbii de acolo, cand ajungeti inapoi acasa, si pentru a putea intra si in locuri ude si murdare, cum ar fi baile spitalelor.
  • Sapun - cum am scris intr-o postare anterioara, ideal ar fi bio/natural si fara miros.
  • Perie + pasta de dinti
  • Hartie igienica si servetele umede Lactacyd – Nu cred ca e sanatos ca in maternitate, cu lohii, sa ne stergem cu chimicale in zonele intime, si poate chiar pe rana de epiziotomie. Hartie igienica nu a fost nevoie sa-mi duc. Daca mergeti la stat, duceti cu voi o rola.  
  • Servetele de bucatarie sau cutie de servetele
  • Deodorant – nu cred ca e in regula ca in maternitate sa imi acopar mirosul meu natural de piele curata, si astfel sa nu ma mai recunoasca nici bebelusul. Se stie ca ei au simtul mirosului mai fin decat al nostru si de multe ori din astfel de cauze refuza sanul.  
  • Halat sau capot, cu buzunare pentru bani :D (asa era comentariul din lista ce o primisem pe forum) - La particular nu a fost nevoie. La bani ma refer. Despre capot si experienta noastra am scris in postarea precedenta. La stat din pacate e nevoie nu numai pentru a fi bagat in seama, dar si ca sa nu ti-i lasi in salon. Am o prietena care a plans de suparare ca nu a fost lasata sa se imbrace cu halatul propriu, ci i s-a dat unul rupt si patat din spital, care nu avea buzunare, si a mers la nastere tinandu-si in maini banii si telefonul mobil, ca sa nu ii fie furate din salon. Nu, la noi in maternitatea de stat nu poate intra sotul dupa nastere sa vina sa-ti aduca bani sau alte lucruri. Cu ce te internezi, cu aia ramai. Pentru ca la fel am o alta prietena care si-a dat incet incet toti banii in travaliu asistentelor, moaselor, ingrijitoarelor, medicului, a prins doua ture, si cand i s-a spus ca va trebui sa faca cezariana, nu a mai avut bani si pentru asa ceva. Si sotul nu avea voie sa intre. A fost nevoie de niste pile enorme ca sotul sa-i poata trimite bani printr-o asistenta. Nu stiu daca e asa si acum, prietenele mele au nascut in urma cu 2-3-4-5 ani.
  • Servetele umede pentru sters pe maini – nu cred ca e ok sa ne dam pe maini cu chimicale (cele antibacteriene contin chiar si periculosul triclosan) atunci cand punem mana pe copil sau cand il alaptam cu lapte format din sange, format din chimicalele ce intra prin piele. Apa si sapun pentru curatarea mainilor.
  • Pieptene
  • Pix + carnetel – probabil pentru masurarea contractiilor?
  • Strugurel (balsam) de buze – peste tot citeam cat voi avea nevoie de acest item in travaliu, pentru ca mi se vor usca buzele. Nu am reusit in momentele acelea sa observ asa ceva, sunt curioasa daca e cineva care se opreste din impins ca sa isi hidrateze buzele. Poate pentru travaliile mai lungi e util.
  • Cana
  • Tacamuri masa
  • Haine pentru externare – eu am iesit cu cele cu care am venit, poate nu se aplica tuturor, depinde daca ati avut membranele fisurate, sau rupte :D.
  • Kit de recoltare a celulelor stem – daca recoltati. Am scris despre asta aici.
  • Trusa de epidurala – am scris despre asta aici.
  • Elastice de prins parul, bandane – cand am citit asta undeva, m-a atins! Si mi-am dat seama ca e musai sa-mi pun asa ceva cu mine. Nu radeti, la nasterea lui Alex aveam parul lung, cret, incalcit. In anii in care am avut parul lung nu l-am suportat niciodata desfacut. Il mai lasam la evenimente, ca arata frumos asa cu bucle, dar nu-l suportam deloc. Mi se lipea de ceafa, de frunte, se incretea aiurea si se ridica in sus. Nu il suportam sa ma atinga pe fata sau pe ceafa, de aceea cel mai des il legam strans strans intr-o coada-coc si mai puneam si bandane sa-l acopar, nu cumva sa iasa fire din coada si sa se ridice crete in sus. Cand am citit deci pe o lista de spital item-ul acesta, mi-am dat seama ca e musai sa-mi pun cu mine bandane de toate felurile, sa vad care imi tine mai bine parul strans, sa nu-mi ajunga pe fata sau la ceafa. Mai ales ca ma gandeam ca si transpiri impingand acolo :D. Aveam dileme mari cum imi voi prinde parul, din moment ce coada m-ar deranja la spate. Prins sus ma dureau radacinile. Ei bine, nu am apucat sa le scot din geanta de spital, desi fusesera alese acolo cele mai stramte si mai bune elastice si banderole :D. Mi-a fost prins parul intr-un elastic simplu, s-a zapacit de tot frecat acolo de masa de ginecologie, mi s-a ridicat in sus, mi s-a atins de piele, dar eu am observat abia dupa. Asa ca, daca avem hormoni care sa ne ajute sa nu ne stresam in momentele acelea pentru nastere si durere si teama, se pare ca hormonii aceia functioneaza si pentru alte “temeri”. Acum nu mai am acest stres :D.
  • Pompa de muls – am scris aici despre ea, despre faptul ca va puteti foarte usor lipsi de aceasta cheltuiala. Dar daca o aveti (primita sau cumparata), eu mi-as duce-o sterilizata la maternitate, pentru orice eventualitate. Daca n-o aveti, si mai bine, un stres in minus. Si pentru furia laptelui mulgeti doar putin manual pana detensionati sanul.
  • Mameloane de cauciuc sau siliconam scris in linkul dat mai sus despre ele. Nu le consider ca fiind ceva util sau necesar, ba chiar cunosc cateva situatii in care au facut mai mult rau. Si si daca le aveti, cred ca puteti sa le lasati acasa. Daca veti considera ca aveti nevoie de ele, vi le poate aduce sotul dupa ce le sterilizeaza (daca nasteti intr-o maternitate unde aveti voie sa aveti vizitatori).
  • Acte: buletin (copie si original), adeverinta de salariat (in care se precizeaza plata CAS si contul in care s-a facut plata), dosarul din perioada sarcinii
  • Incarcator telefon + telefon
  • Apa + pai pentru baut (paiul cica trebuia daca nu ma puteam ridica. Pare logic si nu ocupa loc; sau va luati o sticla cu dop special, din care se poate bea din pozitia culcat). Eu mi-am dus o sticla mica si atat, pentru ca stiam ca ne dau de la maternitate. Nu stiu in alte parti cum e.
  • Mancare – dupa nastere veti simti nevoia sa mancati. Daca nu vi se da de la maternitate, sau nu va convin optiunile, ar fi bine sa va duceti mancare sau daca se poate intra in vizita, sa cereti familiei sa va aduca repede.
  • Unguent carpiconam scris aici despre el. Chiar daca e bun pentru hemoroizi si epiziotomie, nu cred ca mi-as aplica asa ceva in maternitate, cand au loc asa multe controale ale lohiilor. E un obiect discutabil deci. Mai bine ceva solutie de sitz-bath (solutie pentru regenerarea perineului) de care am scris tot in linkul de mai sus.
  • Colaci de hartie sau punga de pus pe colacul wc (sau folie) sau servetele dezinfectante domestos – am scris aici de faptul ca unele maternitati sunt atat de mizerabile incat va trebui sa va inarmati cu asa ceva.
  • Colac pentru stat in fund dupa nasterea cu epiziotomie – am scris aici de faptul ca mie nu mi-a fost comod, si am primit si un comentariu in care am aflat ca de fapt nici nu e recomandat. Face mai mult rau decat bine.
  • Trusa proprie pentru clisma – am scris aici parerea mea. Sunt impotriva clismei pentru ca distruge flora intestinala a voastra, indispensabila pentru un bebelus sanatos, dar daca trebuie facuta, atunci poate ar fi mai bine sa aveti trusa proprie. Eventual interesati-va dinainte, sa nu o cumparati degeaba.
  • Farduri - ca sa aratam bine in primele poze ale bebelusului – cred ca mi-am pus in bagaj. Nu le-am folosit, nu eram in stare sa stau atat in picioare sau in fund. Si parca nimic nu mi se mai parea important, voiam doar sa fiu aproape de Alex, sufeream cand imi era luat, si cand era el langa mine stateam pierduta si-l admiram si-i vorbeam.
  • Planul de nastere - sa il tina sotul si sa fie sigur ca se intampla ce cerem noi. Mai ales pentru situatiile cand mama nu prea mai e constienta, sau nu mai poate vorbi, cum a fost cazul meu. Insa, desi il aveam in bagaj, nu l-am scos, imi era jena sa-mi cer drepturile. Am renuntat la toate pretentiile mele in afara de una, si aceea o stia Relu, nu trebuiau hartii. In rest, tot ce am vorbit cu ginecologul dinainte nu mi-a fost indeplinit. In afara de faptul ca am nascut vaginal. Ce am cerut la neonatologie nu mi-a fost indeplinit. Asta e, traim in Romania.
  • De adus zilnic de acasa ceai de lactatie sau de dus fierbator la spital – e cu doua taisuri, nu vrei nici sa faci prea mult lapte. As astepta sa treaca furia laptelui si sa se regleze singura lactatia.


Mi-am permis sa sterg de pe liste obiectele chiar bizare la care am comentat in postarile anterioare (tot felul de medicamente supozitoare sau ovule vaginale, creme antivergeturi, etc.).

Pentru bebe:


  • 5 body-uri cu maneca lunga sau 5 salopete – pe noi nu ne-au lasat sa ii imbracam cu hainele noastre de acasa, ca poate nu sunt sterile. De parca pijamaua mea nu e spalata la fel, si nu se atinge bebelusul de ea. Ei cu ideile lor ca nasterea trebuie sa fie sterila... Nici nu as vrea sa stiu in ce chimicale le spala ei, dar nu am putut comenta. Ah, si daca nasteti vara, normal ca duceti cu maneca scurta.
  • 5 perechi de sosete – parerea mea despre haine am spus-o, nu vad rostul atator piese, cand poti folosi ori o salopeta intreaga over-all, ori un body cu pantalon intreg pana peste picior. Mai repede as duce o caciulita de bumbac. Nu sunt de acord cu caciulitele la bebelusi, dar imediat dupa nastere trebuie ca sa nu piarda caldura.
  • 10 scutece nr.1 – aveau ei scutecele lor.
  • un pachet servetele umede Sanosan sau Pampers –  parerea despre servetelele umede mi-am spus-o aici. La noi foloseau servetele Pampers. Am vrut sa le dau servetele umede bio, dar nu au fost acceptate. Ca doar nu puteam avea pretentia sa-l spele cu apa la fund (?!), si nici nu mi-l lasau mie in salon sa-l schimb. Daca mi l-ar lasa mie, as folosi servetele de bucatarie si apa, sau spalat la chiuveta, sau in cel mai rau caz servetele umede bio.
  • o crema de fund Bubchen sau un tub unguent Bepanthene –  imi vine sa copiez tot comentariul de mai sus, parerea despre cremele cu chimicale mi-am spus-o in linkul respectiv, si la maternitate nu au acceptat crema mea bio (nu ma intrebati de ce), ci doar Petrini. Dar nu stiu daca trebuie dusa chiar si o crema bio. Apuca bebelusul sa se irite la fund asa repede dupa nastere, in cele 3-5-7 zile de spitalizare?
  • 1 flacon de Baneocin pudra – mda, pudra cu antibiotic din prima zi de nastere. Am scris despre Baneocin aici.
  • 1 sapun Sanosan de bebe – in linkul de aici am scris despre importanta nespalatului cu sapun, mai ales un sapun ne-bio, ne-natural.
  • 1 ulei de bebe Sanosan – tot in linkul anterior am scris despre uleiurile astea din petrol. Nu cred ca o sa ma apuc oricum, nici cu uleiuri bio, sa-i fac masaj inca din maternitate.
  • Haine pentru externare
  • Scoica pentru externare
  • 2 paturici subtirele pentru cand ii scoatem din spital – cred ca e un punct subiectiv, in functie de vreme.
  • Aleze pentru schimbat pampersul  – poate ca sunt utile daca va e lasat copilul in camera pentru schimbul scutecului, sa nu murdariti cu meconiu lenjeria de pat cand il schimbati.
  • Prosopel moale – probabil pentru situatia cand ii faceti baie acolo. La noi la maternitate le faceau baie asistentele obligatoriu in fiecare dimineata. Nu foloseau prosoape de la noi. Daca mi l-ar lasa mie la spalat, nu l-as spala deloc, as pastra vernixul protector pe el.

Am pastrat marcile la cosmetice si baneocinul, chiar daca am taiat peste ele, pentru ca am vrut sa spun cat mi se pare de bizar, din experientele majoritatii mamelor de pe forumul pe care activam, la spitalele din Bucuresti mai ales li se impunea mamelor ce marca de cosmetice sa aduca, si ce medicamente pentru bebelus (cum e Baneocinul). Daca tot te pune sa aduci de acasa, nu gasesc nicio logica de ce ti se impune marca.


Pentru sala de travaliu:


  • apa
  • ceva de mancat pentru energizare (daca vi se permite, stiu multe cazuri in care nu au fost lasate mamicile sa bea apa sau sa manance in timpul travaliului)
  • telefon
  • tata cu aparat foto (cu bateriile incarcate si cardul gol, si poate si camera de filmat) si ceva de mancare pentru el, sa nu lipseasca pe acest motiv de langa mama – daca nasteti intr-un spital in care tatal poate sa intre in maternitate
  • ceva de notat distanta dintre contractii si durata lor (hartie, pix)
  • ceva de cronometrat contractiile (ceas, telefon cu cronometru)
  • Kit de recoltare a celulelor stem
  • Cutie de servetele sau pachete batiste de hartie
  • Balsam de buze
  • Elastice de prins parul, cleme, bandane
  • Mp3 player
  • Evantai :D
  • Ceva ustensila pentru masaj?
  • Perna electrica? – nu-mi dau seama cand si cum
  • un aparat de ras nou pentru cazul in care maternitatea pretinde asa ceva, si nu ati apucat sa va epilati dinainte



Nu stiu cum e la alte spitale, din moment ce in listele mamelor apar separat bagajele pentru spital de bagajele pentru sala de travaliu. La maternitatea la care am nascut eu, cred ca daca as fi avut ocazia sa stau mai mult in travaliu as fi fost lasata sa stau in salon. Banuiesc. In sala de nasteri nu cred ca si-ar fi avut sensul perna electrica, ceva de notat contractiile, etc. Deci aici chiar e totul prea subiectiv ca sa ne putem lua dupa listele de pe net, dar poate totusi va inspira sa aveti o mica geanta pentru sala de nastere, sau pentru sala de travaliu, daca la voi e diferita de salonul in care veti fi cazata mai apoi. Normal ca daca sunteti genul mai “naturist” va veti duce cu voi tot ce am discutat in postarile anterioare si credeti ca aveti nevoie, de exemplu:

  • extractul de traista ciobanului pentru oprirea hemoragiei
  • remediile Bach pentru linistire
  • ceaiul de frunze de zmeur gata preparat pentru a-l bea in timpul travaliului, pentru o nastere mai usoara 
  • un ceai de urzica si lucerna (alfalfa) pentru refacerea rezervelor de fier si vitamina K1.
  • un ulei natural si bio daca gasiti o moasa dispusa sa va maseze perineul pentru a evita epiziotomia :D
  • un fier natural (floradix, fier ionic) sau prafuri verzi (spirulina, chlorella) pentru revenirea dupa hemoragie. Prafurile verzi va vor fi utile si pentru a avea un colostru bogat in vitamina K.
  • homeopatele ce v-au fost recomandate de medicul vostru pentru travaliu sau post-partum
  • un wrap v-ar fi util pentru kangaroo care, chiar si pentru prematuri. Nu e neaparat necesar in maternitate, pentru ca puteti sa-l tineti pe pieptul vostru gol, piele-pe-piele, si sa va acoperiti cu o patura. Dar v-ar prinde bine macar pentru discretie si intimitate, daca tot am spus ca il puneti piele-pe-piele :D.


Pentru inspiratie, va ofer doua liste mai mainstream:

Ideea cand m-am apucat de aceste liste a fost ca asa poate ma voi mobiliza sa imi fac niste liste de cumparaturi, poate incet incet ma voi apuca sa spal ceva haine, sa imi fac bagajele :D. Se pare ca inca nu, am ramas tot la stadiul scris pe blog, nici macar nu mi-am notat undeva concret ce am de facut. Sunt in a 33-a saptamana :D. 

 

8 comentarii:

  1. Draga Raluca,
    Recunosc ca multe multe din lucrurile de pe listele astea pe mine ma lasa cu gura cascata. Din fericire eu am avut si norocul sa nu trebuiasca sa am de-a face cu spitalele romanesti...
    ba chiar cu niciun spital. La prima sarcina m-am documentat foarte mult despre travaliu si nastere (se pare ca nu suficient, caci se putea si mai bine). Si acum la a doua sarcina tot caut pe Internet tehnici si pozitii pentru usurarea durerilor (inclusiv pentru sarcina), pozitionarea cat mai buna a bebelusului, scurtarea travaliului si nastere usoara - si eventual pentru a evita inducerea artificiala in caz ca bebe nu da semne ca vrea sa iasa....
    Mie presopunctura mi-a folosit la prima nastere, si e ceva ce femeia poate face si singura chiar si in spitalele romanesti - de ex treaba asta cu punctele din palma pentru a stimula endorfinele: http://acupuncture.rhizome.net.nz/Acupressure/hand.aspx.
    Ma gandesc ca ar fi interesant daca ai putea posta si despre astfel de posibilitati. :) Pe langa ierburi, si presopunctura/acupunctura ajuta pentru pregatirea uterului, stimularea contractiilor, pozitionarea fatului, etc... Sotul meu m-a ajutat cu presopunctura, am inceput cu cateva saptamani inainte de termen, conform indicatiilor de pe site... si am avut un travaliu destul de scurt.
    Un site pe care l-am gasit recent si mi se pare super tare, desi nu am apucat sa citesc tot este http://spinningbabies.com/more-info/for-pregnancy.
    Pentru situatia cand bebe este cu spatele spre coloana mamei, si mama poate avea dureri foarte mari - cauta "back labor no more" - cred ca se vorbeste despre asta si pe site-ul mentionat mai sus.
    Avand probleme cu spatele, acum mi-am luat o minge speciala (de fitness, e la fel ca cele folosite in travaliu). Imi ajuta si simplul stat pe ea. Sper ca si in travaliu sa imi fie de ajutor...
    Mai am de cautat despre aromoterapie, si sa vad ce idei mai imi vin pe parcurs... poate despre diverse tehnici de respiratie?
    Ah, si acum am de gand sa pregatesc perineul cu un Epi-no. La prima nastere am avut nevoie de epiziotomie, acum sper sa scap intacta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Ozana! Din pacate nu ma pricep la presopunctura. La noi in tara e posibil asa ceva sa se invete totusi la noile cursuri prenatale Lamaze, cum sunt cele tinute in Bucuresti la Naste cum simti si la Pravalia Parintilor. Si cred ca noile doula de la noi sunt antrenate sa faca si masaj/presopunctura speciala in travaliu. Nu m-am gandit ca as putea si eu sa-mi fac, multumesc!

      Spinning Babies este un site incredibil de bun, m-a speriat cand l-am frunzarit prima data si mi-am dat seama ca inclusiv adoptarea unei singure pozitii pe fotoliu sau la calculator determina o pozitionare proasta a bebelusului si o dezvoltare gresita, intr-o singura parte, a ligamentelor uterului. N-ai un blog unde sa scrii despre tot ce afli? :)

      Ștergere
  2. Nu, n-am blog, si practic "timpul liber" in care comentez aici este cand sunt la serviciu si ar cam trebui sa fac altceva. :D
    Din pacate simt ca nu am nici timpul nici energia sa ma ocup de un blog...

    RăspundețiȘtergere
  3. http://www.authenticparenting.info/2011/11/natural-mama-birth-and-postpartum-kit.html

    RăspundețiȘtergere
  4. Raluca, nu am citit postari mai vechi...spune-mi te rog in ce maternitate ai nascut? (scuze sunt pe graba - fac liste.). Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  5. Nasterea de dinainte de lista asta: Baia Mare Euromedica.

    Nasterea de dupa lista: Oradea Pelican.

    Nastere frumoasa! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Numele meu este lilian N. Aceasta este o zi plină de bucurie a vieții mele, din cauza ajutorului pe care Dr. Saguru mi-a oferit-o ajutându-mă să-mi recuperez fostul soț cu magia și dragostea lui. am fost căsătorit timp de 6 ani și a fost atât de teribil pentru că soțul meu mă înșela într-adevăr și căuta un divorț, dar când am întâlnit e-mailul Dr.saguru pe internet despre modul în care a ajutat atât de mulți oameni să-și primească ex și ajută la stabilirea relației. și face ca oamenii să fie fericiți în relația lor. i-am explicat situatia mea si apoi caut ajutor, dar spre cea mai mare surpriza mea mi-a spus ca ma va ajuta cu cazul meu si aici sarbator acum pentru ca sotul meu sa schimbat complet pentru totdeauna. El vrea mereu să fie lângă mine și nu poate face nimic fără prezența mea. Mă bucur foarte mult de căsnicia mea, o mare sărbătoare. Voi continua sa depun marturie pe internet pentru ca Dr.saguru este cu adevarat o adevarata vrajitoare. NEVOIE DE AJUTOR AJUSTATI ACUM CONTACT DOCTOR SAGURU ACUM prin e-mail: drsagurusolutions@gmail.com sau +2349037545183 El este singurul raspuns la problema ta si te face sa te simti fericit in
    relația lui și, de asemenea, perfectă în
    1 LOVE SPELL
    2 CÂȘTIGĂȚI BACK EX
    3 FRUCTE DE FEMEI
    4 PROMOȚIE SPELL
    5 SPELL DE PROTECȚIE
    6 SPELL BUSINESS
    7 SPELL GOOD JOB
    8 LOTTERY SPELL și SPELL CASE.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...