duminică, 18 martie 2012

Ecografiile in sarcina sunt nocive


Stiati asta? Eu cand eram insarcinata cu Alex nu banuiam asa ceva. Apoi incet incet am inceput sa citesc pe aceasta tema, dar credeam ca se refera doar la faptul ca sunt nocive pentru ca te ingrijorezi in zadar de ceva ce nu poti schimba. De fapt de cate ori vedeam un astfel de titlu, il ocoleam, pentru ca nu era ceva ce as fi putut schimba in trecut si nu voiam sa ma incarc cu regrete.

Dar indiferent de faptul ca am gresit la Alex, trebuie sa fiu informata pentru a doua sarcina. Oare voi repeta experienta de a face cate o ecografie in fiecare luna? Ca sa nu mai spun ca atunci cand eram insarcinata activam pe DC si acolo mamicile din Bucuresti faceau mult mai multe ecografii si investigatii.

Hai sa fac o paranteza si sa explic de ce nu am facut eu Dublu Test sau Triplu Test. Chiar saptamana asta am scris aceste randuri unei prietene:

  • Daca fac DT sau TT, nu stiu ceva real, pentru ca sunt teste de statistica de fapt, nu sunt ca o analiza de sange, sunt probabilitati estimate de ei, in functie de varsta si altele. Deci pot fi adevarate sau false, si daca ai un rezultat bun, si daca ai un rezultat prost. 
  •  rezultatul de 1/1000 de exemplu este considerat un rezultat foarte prost, si esti trimis la investigatii mai detaliate, aka amniocenteza 
  • daca nu fac amniocenteza, raman toata sarcina cu dubii si griji, si chiar cunosc mamici care au plans zilnic pentru un astfel de rezultat prost la DT, TT. Ca apoi copiii sa fie perfecti. Bine, cat de perfecti pot fi de la o mama ce plange zilnic toata sarcina.... 
  •  daca fac amniocenteza, riscul de avort este de cel putin 2%, in urma ei. Care risc 2% e mai mare decat acel 1/1000 probabilitate statistica. 2% mi s-ar parea mult, adica nu as mai putea trai cu mine stiind ca din cauza mea, a amniocentezei alese de mine, am pierdut copilul sanatos. Mai exista risc de infectie. In plus, se dau o gramada de medicamente, care in mod normal nu le-as lua in sarcina, sa nu-i daunez fatului, nu? Adica o raceala o ducem pe picioare cum putem cu naturiste, iar la o amniocenteza luam cu pumnul antibiotice si medicamente de sustinere a sarcinii, pentru ca noi ne aflam in treaba sa umblam cu ace in lichidul lor, sa impungem sacul lor embrionar perfect, sa lasam loc sa intre orice germeni acolo... Pentru ca pe langa cei 2% risc de avort, mai exista si alte procente pentru afectiuni ale copilului. Si nu ma refer la cele date de consumul de medicamente... 
  •  daca fac amniocenteza si imi spune ca exista posibilitatea totusi sa fie o problema cu copilul meu, eu recunosc ca nu as fi facut avort. Amniocenteza se face oricum in trimestrul 2. Deci avort nu se mai poate. Se poate doar provoca nasterea, sa mergi ca orice viitoare mama la maternitate si sa nasti. Si apoi doctorii sa omoare fatul cumva. 
  •  Asa ca eu nu am vazut rostul amniocentezei, pentru ca stiam ca orice ar fi nu as fi trecut la fapte. Si atunci de ce? La fel, nu am vazut rostul DT, TT.

Ei, dar ecografia? Credeam ca e o necesitate a sarcinii, si ca sigur nu e nociva, altfel nu ar face-o pe toate mamele (yeah, right, cam ca si mamografia, nu? :| ). Si recunosc ca asteptam cu nerabdare data viitoare cand imi voi vedea copilul. De parca daca Dumnezeu voia sa-l vedem nu ne facea burta cu geam...

Apoi am citit multe, prea multe... care indicau in mod evident ca pentru un mic procent de mame carora chiar le e necesara urmarirea sarcinii prin ecografie, s-a introdus aceasta rutina tuturor mamelor. Si de cele mai multe ori fara rost. Ecografiile provoaca distrugeri celulare, mai ales din cauza incalzirii locale, dar si multe alte stricaciuni.

A number of studies have suggested that these effects are of real concern in living tissues. The first study suggesting problems was a study on cells grown in the lab. Cell abnormalities caused by exposure to ultrasound were seen to persist for several generations. Another study showed that, in newborn rats, (who are at a similar stage of brain development to humans at four to five months in utero), ultrasound can damage the myelin that covers nerves, indicating that the nervous system may be particularly susceptible to damage from this technology.

Brennan and colleagues, reported that exposing mice to dosages typical of obstetric ultrasound caused a 22 percent reduction in the rate of cell division, and a doubling of the rate of aptosis, or programmed cell death, in the cells of the small intestine.

If exposure to ultrasound… causes death of cells, then the practice of ultrasonic imaging at 16 to 18 weeks will cause loss of neurones [brain cells] with little prospect of replacement of lost cells…The vulnerability is not for malformation but for maldevelopment leading to mental impairment caused by overall reduction in the number of functionning neurones in the future cerebral hemispheres.

Studies on humans exposed to ultrasound have shown that possible adverse effects include premature ovulation,24 preterm labour or miscarriage,15 25 low birth weight,26 27 poorer condition at birth,28 29 perinatal death,28-30 dyslexia,31 delayed speech development,32 and less right-handedness.33-36 Non right-handedness is, in other circumstances, seen as a marker of damage to the developing brain.35 37 One Australian study showed that babies exposed to 5 or more doppler ultrasounds were 30% more likely to develop intrauterine growth retardation (IUGR)- a condition that ultrasound is often used to detect.26

Multe, multe informatii utile:


(domnul asta Chris rullz in multe privinte, cititi-l cu atentie)







http://www.drmomma.org/2010/06/ultrasound-doppler-fetoscope-pinard.html  (aici multe multe linkuri si varianta stetoscopului moaselor, din lemn, pe care mi-l voi cumpara atunci cand va fi cazul, in locul aparatului de ascultat bataile inimii fatului, care nici nu mai stiu in care din aceste linkuri am citit ca e aproape la fel de nociv ca o ecografie Doppler, care Doppler e foarte nociva; si la Alex l-am folosit de cate ori eram ingrijorata de el, ceea ce poate sa se gandeasca orice mama ca la prima sarcina asta insemna foarte des ...)




Stiu ca ar fi fost frumos sa scriu postarea asta sistematic, frumos, cu concluziile pe care le-am tras din toate linkurile, cu liniuta afectiunile provocate de ecografie, dar nu am asa mult timp :D si informatia e foarte multa. Deci, daca sunteti o femeie insarcinata sau planificati o sarcina, va rog sa cititi cu rabdare postarile la care am facut trimitere mai sus. Daca nu stiti limba engleza, spuneti-mi (sa va spun ceva hilar? Prima data am scris “daca nu stiti limba engleza, let me know” :)))))))))) ), ma voi stradui sa traduc macar ce e important.

Acum dilema mea este daca doctorul care mi-a urmarit sarcina cu Alex nu imi va purta pica pentru decizia ca la a doua sarcina sa nu fac atatea ecografii. Pentru ca e o diferenta intre 2, cel mult 3 ecografii pe sarcina, fata de 8-9-10... Oare daca ii propun sa-i platesc la o ecografie pretul pe 3-4 astfel de proceduri va fi ok? :D

Edit 3 ianuarie:



85 de comentarii:

  1. nota 10 draga mea! un articol excelent!

    RăspundețiȘtergere
  2. DAR UNDE SE FAC 8-10 ECOGRAFII?
    EU MAI MULT DE 3-4 N-AM FACUT, DACA NU MA INSEL NICI N-AU FOST MAI MULT DE 3. ACUM IN APROAPE 5 LUNI SUNT ABIA LA A DOUA, SI O SA IMI MAI PROGRAMEZE PROBABIL UNA PE LA 8 LUNI.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mariana, in orasul meu de provincie se face una pe luna. Si e posibil ca in asteptarea sarcinii, din saptamana 37-38 sa faca mai des, ca sa vada cum e fatul. Prietenele mele din Bucuresti nu numai ca mergeau la 2 pe luna, dar aveau si programari de ecografii morfologice in fiecare trimestru la cel putin un mare profesor. Deci inca 3 ecografii in plus, ecografii de durata cum sunt cele morfologice, plus doppler care e mai nociv. Ca sa nu mai spun de 3D/4D, care iarasi sunt mai nocive decat ecografiile normale, si eu am ales sa o fac doar de dragul de a-mi vedea puiul la fata...

      Ștergere
    2. Draga Raluca, pe ce adresa de mail iti pot scrie, caci as vrea sa vorbesc mai mult cu tine....

      Eu cu ajutorul Lui Dumnezeu, am reusit sa nu fac nici o ecografie la prima sarcina, iar acum sunt insarcinata iarasi si o sa merg cat mai tarziu la doctor, pentru a evita zecile de analize si ecografii care distrug frumusetea sarcinii, perioada asta superba din viata noastra de femeie.

      Poate se va mai schimba ceva si la noi, poate femeile se vor documanta mai mult si vor vedea ca ecografiile astea nu sunt bune, ca sunt doar un business...

      Astept adresa d email si mai vorbim:)

      Te pup!

      Ștergere
    3. Daniela, scrie-mi te rog pe adresa de la shop(office@kiddyshop.ro). Adresa mea de mail nu as face-o publica aici pentru toata lumea.

      Eu sunt convinsa ca nu au sens ecografiile pana tarziu in sarcina, eventual la final, daca moasa sau medicul nu poate aprecia prin ascultare/palpare cum e localizat fatul. Si ca sa vada eventuale probleme de placenta praevia. Dar ca un doctor sa fie de acord sa iti urmareasca sarcina si sa nasti cu el, am vazut clar ca au pretentia sa primeasca bani in mod constant din timpul sarcinii. Control vaginal nu doresc, asa ca e clar ca mi-as supara medicul daca as ajunge la el doar in luna a 9-a :D.

      Ștergere
    4. Raluca,

      Imi vine sincer greu sa intru in discutia asta cu ecografiile, insa din experienta proprie spun ca ecografiile POT salva vieti. Situatiile medicale in care o ecografie este vitala sunt mai multe si mai complicate decat iti poti imagina. E bine sa stie toata lumea asta. Normal ca daca nu e cazul le tii la minimum, dar ele sunt necesare, si nu doar tarziu in sarcina, ci si pe parcursul ei.

      Ștergere
    5. Anastela, dar nu am zis nicaieri sa nu se mai faca nici o ecografie, ci sa nu se faca abuz, asa cum e la noi. Uite, de curiozitate saptamana trecuta am intrat pe noul grup de pe forumul despre copii, cu odiseea de toamna, noiembrie-decembrie. Mamici care au 4-5-6-7 saptamani de sarcina au facut deja peste 4 ecografii, multe au facut doua in aceeasi zi, la doctori diferiti. Dupa ce s-au intrebat una pe alta "asa-i ca ecografiile nu au nimic rau?".

      Si la inceputul sarcinii, daca mamica are dureri sau sangerari, normal ca un ecograf ii poate salva viata, poate sa-i spuna daca e o sarcina extrauterina. Dar pentru sarcinile cu probleme, care sunt putine, s-a introdus o moda intre toate mamicile. Bun, sa fie moda, dar mi-ar placea sa stie aceste mamici ca nu pot merge de 3 ori intr-o zi la 3 medici diferiti doar de dragul de a-si vedea copilul si de a se asigura ca e bine. Adica mi-ar placea, daca ajung sa faca asta, sa stie care sunt efectele negative. Sa isi asume alegerea in cunostinta de cauza. Pe cand la noi nu e asa. La noi nu iti spune nici un medic, ca si-ar pierde painea cu fiecare gravida. Mie imi pare rau ca am facut cele 9 ecografii. Mergeam lunar doar sa-l vad, fara sa fie nevoie de fapt. Daca stiam ca sunt nocive, alegeam altfel, evident.

      Deci recunosc ca nu inteleg interventia ta. Nu am zis nicaieri sa nu se foloseasca ecograful, spuneam doar sa afle lumea ca e nociv si sa il foloseasca la minim. La fel cum la un articol despre beneficiile nasterii naturale, spun multi ca si cezariana salveaza vieti. Nu e vorba de exceptii care au nevoie (de cezariana/ecografie,...). Ci e vorba ca atunci cand poti alege, sa o faci informat.

      Ștergere
    6. In comentariul tau la care am dat reply ai zis ca esti convinsa ca nu au sens ecografiile pana tarziu in sarcina, daca localizarea fatului nu poate fi determinata altfel. Eu am inteles de aici ca nu vezi necesitatea ecografiilor. De aceea am intervenit, pentru ca din experienta mea pot spune altfel. Acum sper ca m-am facut inteleasa. E ok :)?

      Ștergere
    7. Ma refeream la sarcinile fara probleme.

      Ștergere
    8. Ca sa determini daca o sarcina este fara probleme, trebuie faci minim o ecografie, nu? Nu la sfarsitul sarcinii...
      Nu iti scriu lucrurile astea doar de dragul discutiei, ci de dragul adevarului.
      Nici eu nu sunt fana interventii medicale, ecografii sau altele. Insa adevarul este ca ecografia este folositoare. Daca ai sansa sa ai nevoie de cat mai putine ecografii, atunci e minunat.

      Ștergere
    9. Anastela, e foarte posibil ca voi sa aveti specialisti mai buni decat noi. Si de aceea sa consideri ca au sens ecografiile si mai la inceputul sarcinii.

      O sarcina extrauterina nu apare fara dureri mari. Alte probleme tot asa dau semne, ori prin dureri, ori prin sangerari. Problemele majore din sarcina se pot afla cu analize de sange (trombofilii, boli autoimune, diabet gestational,...).

      Eu probabil ca vad astfel situatia pentru ca eu mergeam la ecograf doar ca sa-mi admir bebelusul. O singura data i-a facut masuratori, si daca n-ar fi iesit in regula oricum nu mi-ar fi facut nimic. Desi i-am spus sa imi masoare colul o data, mi-a zis ca nu se poate. Dar da, eu consider ca ecograful e un mod prin care poti verifica, daca ai contractii (deci tot ai un semn), daca ti s-a deschis colul, sa poti sa faci cerclaj.

      Eu am avut o sarcina pe care medicii mi-au zis ca e imposibil sa o am, asa ca recunosc ca ma purtam cu burta mea ca si cu un portelan. De aceea am si mers la ecografii si la medic. Medicul ce mi-a urmarit sarcina mi-a zis ca-l mint ca am acele boli (pe care le aveam de cativa ani), pentru ca daca le aveam era imposibil sa raman gravida. Doctorita endocrinoloaga de la Cluj mi-a zis ca e sigur ca voi pierde sarcina in trimestrul doi, cel tarziu, cand se formeaza tiroida copilului. Deci am avut o sarcina stresanta. Dar tot nu erau lucruri pe care sa le poata rezolva nici un ecograf.

      Daca acuma as fi din nou gravida, cand m-as duce la ecograf? Ar avea rost la 5 saptamani cand inca nu se vede inima? De ce? Sa vad daca sacul e gol? Daca e gol, se elimina singur. Ar avea sens sa ma duc la 6 saptamani iar, ca sa vad daca bate inima? De ce? Daca nu bate, pot face eu ceva? Asa ca da, daca nu as avea probleme, dureri, contractii, sangerari, m-as baza pe analize de sange, pana cand as simti ca e cazul sa fac o ecografie.

      Cum am zis, poate tu ai acces la niste doctori care daca gasesc o problema au si solutia pentru ea. Aici nu. Eventual daca gaseau o problema imi propuneau avort, ceea ce nu as fi facut.

      Si eu tot sustin ca trebuie sa stie toate femeile ca nu e ceva inofensiv. Si apoi sa aleaga daca mai fac atatea ecografii, in cazul in care au o sarcina fara probleme.

      Ștergere
    10. Draga Raluca,

      Vreau sa clarific: eu nu te contrazic deloc cand zici ca ecografiile nu sunt inofensive si ca inainte sa faci o ecografie trebuie sa stii tot ce presupune ea. Perfect de acord.

      In acelasi timp, trebuie sa recunoastem ca ecografia este necesara, cu tot cu riscurile asociate.

      Sa stii ca problemele asociate unei sarcini pot fi mult mai vaste decat cele descrise de tine sus... din pacate...

      As putea intra in detalii, insa imi vine greu in acest context si nu are rost.

      Eu nu vorbesc de avort aici in cazul in care o ecografie releva ceva in neregula. Ci de a actiona pentru a imbunatati situatia. Si iti pot spune ca da, in Bucuresti exista medici care te pot ajuta in astfel de situatii. Si daca stii de problema, ai toate sansele sa gasesti o solutie, chiar daca nu esti din Bucuresti.

      Consider ca articolul tau este foarte util, am facut aceste precizari in urma comentariului de care ti-am zis.

      Ștergere
  3. Complet e acord cu DT si TT. Nu as reface testele astea in veci. (Am constatat in timp (de la mai multe prietene) ca in special la sarcinile cu fete ies rezultate foarte proaste care le trimit pe gravide la amniocenteza, unde e totul bine.... dar stresul, procedurile, medicamentele, vai, vai...)
    Iar despre echo mi-as fi dorit sa fi stiut toate astea cand eram gravida. Am facut enorm de multe echografii, le-am si numarat la un moment dat, insa am uitat (cred ca am vrut sa uit)... undeva 12-14. Enorm! :(
    Multumiri Ralu pentru articol.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci DT si TT cred ca sunt cele mai mari prostii inventate evident in scop de afaceri.

      Cu ecografiile iti spun ca abia asteptam sa se implineasca o luna sa merg sa-mi vad copilul. Nu mai aveam rabdare, eram agitata, trebuia neaparat sa-l vad. Ca sa nu mai spun ca e evident, in toate filmele lumea are poza de la ecograf lipita de frigider :)). Dupa ce am citit toate articolele astea a inceput sa mi se para asa bizar gestul, ca si cum i-am face o radiografie (care se stie acum ca e nociva) si ne-am si lauda cu poza scheletului bebelusului. Sunt chiar curioasa cum o sa fac atunci cand se va pune problema iar :D. Daca voi rezista :D.

      Ștergere
  4. Vei rezista cu siguranta! Daca nu tu, atunci cine? :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu am plans in fiecare zi in timpul sarcinii si nu ma pot uita la copilul meu altfel decat ca fiind perfect. Nu stiu ce smiley sa pun :) sau :(.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau ca sarcina a fost o perioada asa de trista.

      Ștergere
  6. Si eu sunt insarcinata acum in saptamana 14. Stiam de ecografii dinainte sa raman insarcinata a 2-a oara si de aceea am fost la 13 saptamani la primul eco, cand toate organele erau formate. Evident, m-a chemat peste 4 saptamani (sunt si vigilenti, iti fac programarea cum iesi din cabinet) dar am sa sun si am sa mai aman cu 1-2 saptamani. De la prima sarcina stiu ca ecografiile sunt scurte la doctorita asta si cat masoara ridica chestiuta de pe burta. Din pacate, la Cluj, ca in orice oras mare nu stiu cum altfel ai putea avea asigurat un medic la nastere, mai ales ca acum as dori sa nasc natural dupa ce prima data am nascut prin cezariana. Poate la al 3-lea bebe daca ne ajuta Dumnezeu o sa facem si mai putine ecografii sau deloc. Dublul si triplul test nu le-am facut nici la primul bebe, nici acum la al 2-lea. Motivele sunt aceleasi, nu as fi oricum dispusa sa fac un avort/nastere in saptamana 24 cand as putea avea un raspuns final. Actually, nu as fi dispusa sa fac avort in nici o conditie.
    Deci Raluca, daca gasesti un medic care e dispus sa te ia la control fara sa faca ecografii, sa asiste o nastere naturala dupa cezariana si sa mai fie si la Cluj, da un buzz:P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ana, felicitari!!! Sa ai o sarcina usoara, sanatoasa si frumoasa! Si felicitari pentru ca incerci sa raresti ecografiile! Si felicitari pentru ca vrei sa nasti natural dupa cezariana. Nu stiam ca se poate la Cluj. Credeam ca este doar un dr. in Bucuresti care face asta si Zaher din Constanta. Si felicitari ca esti curajoasa si te gandesti la bebe3 deja :D.

      O sa le intreb pe prietenele mele din Cluj daca stiu asa ceva. Cam multe conditii :D. Te pup!

      Ștergere
    2. Ana, am aflat un nume: Daniela Rotar. Ea personal e foarte ok, dar pentru ca profeseaza la gynia, acolo nu ai sansa la naturala. Dar ai putea-o consulta ca sa iti recomande pe cineva.

      Ștergere
    3. Inca 2: Ciortea Razvan, Alin Butnaru :)

      Ștergere
    4. Dar de ce spui ca nu are sansa la nastere naturala, mergand la un medic ce profeseaza la Gynia? Intreb in necunostiinta de cauza...acolo voteaza cu cezariana din start? Ma gandeam ca fiind clinica particulara, pe banii tai iti asculta dorintele...sau?

      Razvan Ciotea a fost cel care mi-a urmarit prima sarcina. Numai de bine despre el. Inca ii am in minte vocea calma si blanda.

      Altfel, un post tare folositor! Felicitari!

      Ștergere
    5. Dana, 3 mamici din Cluj mi-au spus asta. Nu stiu daca se refera la politica generala a clinicii (ceea ce ar parea logic, ca cezariana e aproape dubla ca pret) sau se refereau doar ca in nici un caz nu fac VBAC. Acuma stii cum e cu ascultatul dorintelor. La stat un medic care vrea cezariana poate ca iti spune ca nu "te naste" altfel. La privat poate ca iti spune ca nu ai bazinul suficient de lat, sau ca bebe sta nu stiu cum :D.

      Multumesc!

      Ștergere
  7. Ma bucur mult ca ai abordat tema, foarte multe viitoare mame NU stiu, ca ecografiile nu sunt chiar asa de inofensive cum ne sugereaza mereu cei mai multi medici. Ditta Depner s-a documentat f. bine si a scris cateva articole grozave pe ac. tema care trebuie neaprat citite: http://bbmic.ro/echografie.php.

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc mult, Mimi! Intr-adevar articolul Dittei e de mare ajutor pentru cei care nu stiu limba engleza si deci nu pot studia linkurile puse de mine. Din pacate nu cred ca 0.1% din populatie stie ca ecografiile sunt nocive. In grupul de femei insarcinate din care am facut parte erau multe care mergeau si in aceeasi zi la mai multi doctori, ca sa fie sigure. Marea majoritate au depasit 20 de ecografii in sarcina. Nici eu nu stiam atunci ca ar fi nocive, am avut noroc ca aici la noi in provincie se face "doar" una pe luna...

    RăspundețiȘtergere
  9. Excelent!!! Multumesc de informatii! Si sa stii ca nici eu nu as face avort. Cum imi da Dumnezeu copilul asa o sa il primesc. De ce sa imi permit sa ii iau eu viata?! Copilului meu?!?!?!? IN NICI UN CAZ!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, si eu sunt de parere ca sunt fiinte vii de la prima celula. Asa cum nu ne-am abandona copilul mare daca ar avea un defect, la fel nu o facem nici cu cel mic. Care simte durerea inca de acolo. Am scris mai demult o postare despre avorturi, era un link catre filmul Strigatul Mut, unde aratau cum in timpul unui avort fatul parea ca urla de durere, frica si neputinta. Doamne fereste...

      Ștergere
    2. Sunt insarcinata in 13 sapt,am facut dublu test si mi-a iesit 1:140,sunt necajita pt ca mi-a spus ca este cu risc,nu stiu ce sa fac,ajutati-ma cu un raspuns.multumesc,Amalia

      Ștergere
  10. Foarte bun articolul, ca de obicei :)
    Cu a doua sarcina am fost prima data la obstetrician la finalul trimestrului I, iar apoi o data la 2 luni. Asta dupa ce la prima sarcina m-a tot chemat si monitorizat cu tot felul de probleme (care sau dovedit a nu fi iar pe cele reale oricum nu le-au depistat decat la cezariana) :(.
    Acum gandind logic chiar nu le vad sensul, decat -vorba ta- in ultima luna inainte de nastere, dar din pacate nu am gandit ci am facut cum cereau medicii si cum facea toata lumea :(
    Despre DT si TT: chiar nu le vad rostul. Oricum nu as face avort.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate. Cred ca primul copilas e asa de sacrificiu :D, invatam multe pe el. La al doilea deja stim mai multe, din timpul sarcinii si si dupa nastere.

      Cu ecografiile cred ca e o moda, si in plus fiind la prima sarcina asculti orbeste tot ce iti spune medicul.

      Sa nu uiti sa mai scrii pe blog cum sunteti :D.

      Ștergere
  11. Cu Ciortea Razvan a nascut sora mea care s-a dus la el in ultimul moment ca atunci s-a hotarat sa nasca la Cluj si nu la Orastie. Doctorita mea, Bartok Ildiko, e ok, in sensul ca a zis ca ma asista dar nu am total incredere ca nu m-ar trimite la cezariana la primul semn. La Gynia mai e Iuga Dragos care cica ar asista VBAC dar in caz ca s-ar ajunge la cezariana, ne-ar da un pic prea tare peste cap financiar vorbind. Razvan Ciortea chiar e o optiune pt ca lucreaza la Stanca, deci nu as avea sansa sa ma intalnesc cu doctorita cu care am nascut prima data:P
    Probabil ca oricum am sa merg la el sa vad ce zice:) Dar inca nu sunt hotarata. Uof!
    P.S. Pe mine ma cheama RAluca, Ana e primul bebe:P Eram la inceput de blogging (si inca sunt) si nu mi-au iesit chiar toate:)

    RăspundețiȘtergere
  12. Recunosc ca subiectul asta este incomod pentru mine. La bebe1, pana in luna a 8-a am facut eco cam o data la 6 saptamani, apoi din cauza unor probleme, ce ii periclitau viata, era nevoie de monitorizare continua, adica TNS alternat cu Doppler cam de 2 ori pe saptamana. Acum, la sarcina cu bebe2, deoarece teoria medicala spune ca am sanse 70% sa am aceleasi probleme, probabil ca se va intampla la fel. Si desi stiu ca ecografia nu e chiar floare la ureche, intre a o face si a descoperi o eventuala suferinta fetala la timp si a nu o face, eu aleg prima varianta. Pentru ca imi vreau copilul in viata...

    Legat de VBAC, si eu sunt interesata de subiect, medicii de mai sus sunt clujeni?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, medicii sunt clujeni. E logic ca vei face tot ce e mai bine pentru copilul tau. Si stii ca am mai discutat noi de cezariene sau de alaptare. Cand nu se poate merge pe natural, normal ca nu lasam mama sa moara pe masa de nasteri sau bebe sa moara de foame. Inventiile astea sunt binevenite pentru acele cazuri. Dar asta nu inseamna ca blocam informatia, ca nasterea naturala e cea mai buna, ca laptele matern e cel mai bun, ca e indicat sa fie cat mai putine ecografii. Cum am raspuns si mai sus anastelei, am intrat saptamana trecuta pe DC si am ramas masca, mamicile cu sarcini de 5-6-7 saptamani au mers deja la multe ecografii, si nu pentru ca ar avea probleme. Ci doar ca sa-si vada bebelusul. Si cu multiple ecografii pe zi. Doar ca sa mai mearga si la alt specialist, care are ecograf mai bun si se vede mai bine. Intelegi ce spun? Astfel de mamici nu stiu ca totusi ecografia are si efecte negative. Nu putem tine asta secret doar pentru ca mamicile care sunt nevoite sa o faca, sa nu se simta prost. Exact ca la alaptare, unde luptam pentru informare, nu ne oprim pentru ca mamicile care nu au alaptat sa nu se simta prost.

      Trebuie sa afle toata lumea. Si sa ia decizii in functie de asta. Doctorul care ia milioane la fiecare ecografie sigur ii va spune ca aceasta este sigura.

      Legat de VBAC, cat de greu ti-ar fi sa-ti programezi un drum la Constanta de prin saptamana 38? :D

      Ștergere
  13. Da, inteleg ce zici, in nici un caz nu doresc sa se blocheze informatia, doar ca sa nu lezam sentimentele unora, asta ar fi politically incorect. Insa, perfectionista cum sunt, as vrea sa fi putut face lucrurile asa cum era firesc si normal, si sa nu fiu considerata 'pacienta', cum este considerata gravida in zilele noastre.

    Si da, am auzit si eu de mamici cu ecografii facute saptamanal, de dorul lelii :(

    Legat de Constanta, mi se pare de nerealizat sa ma mut cu bebe mare si cu husbandila care probabil nu va putea avea liber decat cateva zile dupa ce nasc, si sa stam cu totii intr-un loc necunoscut, asteptand sa nasc... Sper sa gasesc variante mai aproape de casa, Bucuresti ar fi una din ele, si surprinzator, M. Ciuc a doua (la asta partea negativa e, ca daca ajung la ceza, ma tin internata 10 zile!)...

    RăspundețiȘtergere
  14. http://www.theatlantic.com/health/archive/2012/03/the-most-scientific-birth-is-often-the-least-technological-birth/254420/2/#

    RăspundețiȘtergere
  15. http://www.feminitate.org/2012/01/ecograful-in-sarcina-o-discutie-controversata/

    RăspundețiȘtergere
  16. Abia acum am citit cu atentie toate linkurile la care face trimitere Chris Kresser in cele doua postari pe care le-am dat mai sus. Sunt intrigata cum s-a ajuns la noi sa se faca atatea ecografii de rutina intr-o sarcina, cand lumea intreaga este oripilata de 1 (una!) pe sarcina, si Organizatia Mondiala a Sanatatii a dat recomandarea sa nu se faca nici o ecografie femeilor insarcinate cu sarcini fara risc, pentru ca nu sunt sigure! Studii pe 16000 de mame, in care s-a demonstrat ca nu aduc nici un beneficiu... Uau...

    RăspundețiȘtergere
  17. Un articol foarte foarte bun, la randul lui cu multe trimiteri: http://www.mommypotamus.com/prenatal-ultrasounds-peek-at-what-price/

    RăspundețiȘtergere
  18. http://www.midwiferytoday.com/articles/PrenatalUltrasound.asp

    RăspundețiȘtergere
  19. Saptamana 20...prima sarcina, incep sa simt bine miscarile bebelusului. Nu am facut nici o ecografie. Nici control gineco. Doar analize. Care au iesit perfect. Cred ca am sa fac una spre final, asa cum ai spus si tu ca ar fi ok intr-un comentariu la alta postare. Multumim pentru informatii! Multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti minunata! Te invidiez. Iti recomand sa citesti mult pe tema cunoasterii corpului tau in sarcina. Sau poate te cunosti si te asculti bine deja :D. Pentru mine au fost revelatoare cartile
      Ina May's Guide to Childbirth
      si Gentle Birth, Gentle Mothering de Sarah Buckley

      Mai mult despre sarcina in a doua carte.

      Si despre cunoasterea pozitiei bebelusului in burtica sunt cateva informatii bune la spinningbabies.com. Nu stiu de unde esti, poate ti-ar prinde bine sa te consulti in timpul sarcinii si cu o moasa mai "naturala" sau poate o doula, ca tot e cald subiectul acum pe internet cu cursul de doule al lui Michel Odent. Ele ar putea sa te linisteasca, sa-ti asculte copilul din cand in cand.

      Multa multa sanatate si sarcina frumoasa in continuare!

      Ștergere
    2. Draga Raluca,
      Modul in care iti scrii articolele si comentariile e atat de...imi incalzeste inima! Eu nu pot sa cred ca unei fiinte ca tine i se poate intampla ceva rau. Deci, curaj! Sunt sigura ca bebe2 va fi sanatos si voios! Nu pot sa fac altceva decat sa te sustin si sa te incurajez, dar crede-ma ca o fac in cel mai sincer mod.

      Mi-am comandat Ina May's Guide to Childbirth si inca doua carti de care am auzit pentru prima data tot aici. Dar inca nu au ajuns. Am reusit sa citesc doar Continuum Concept de pe net, vad ca azi se lanseaza la Cluj cartea. Am sa caut o moasa sau o doula.
      Multumesc pentru urari!

      Ștergere
  20. http://www.naturalnews.com/028853_ultrasound_fetus.html

    RăspundețiȘtergere
  21. si eu stiam ca fac rau ecografiile, dar fiind la prima sarcina nu am rezistat fara sa fac si eu eco... m-am interesat pe net si am hotarat ca cel mai bine ar fi sa merg la ginecolog la 8 saptamani de sarcina ca sa poata sa imi spuna sigur daca totul e ok si daca ii bate inimioara (caci alte mamici mai nerabdatoare merg la 5 sapt la eco si nu ii poate spune daca ii bate inimioara). totul a fost bine si m-a chemat din nou la 12 saptamani. i-am zis ca o sa sun eu sa ma programez in functie de programul meu ”f incarcat” si m-am dus abia la 15 saptamani. dar apoi nu am mai rabdat si am mers din nou la 20 saptamani ca sa aflam ce o sa avem. a fost frumos, cea mai frumoasa ecografie, una la care poti sa distingi cate ceva, chiar imi pare rau ca am facut eco mai devreme, cand oricum nu se poate vedea mare lucru... insa trist a fost sa-l vad la ecograf pe micutul meu ducandu-si mana la ureche. mi-a fost asa mila de el.... m-am gandit ca ii fac atata rau iar el asa micut incearca sa se apere... pacat ca medicii nu iau asta in serios. mi-e tot mi-a zis doctorita de fiecare data ca totul pare in regula, ca bebe are dimensiuni normale, e bine dezv, are 5 degetele la fiecare mana/picior... dar trebuie sa vin periodic la eco, atunci cand imi spune ea, pentru ca sunt anumite masuratori care doar atunci se pot face (cica). si acum sunt curioasa si nerabdatoare sa il vad din nou pe bebe... mai ales ca ma tot intreaba lumea: ce mai zice medicul? cat de mare e bebe, cam cat cantareste? bla bla... ma abtin si incerc sa aman cat de mult pot urmatorul ecograf, mai ales ca nu am avut nicio problema pana acum (deja avem 27 saptamani).

    in Oradea nu stiti cumva un medic mai cu picioarele pe pamant? in sensul ca as vrea sa nu insiste cu ecografia si nici cu ceazariana... as vrea sa nasc normal, fara anestezii sau perfuzii ”ajutatoare” si sa imi puna bebelusul la piept imediat dupa nastere... sau asa ceva nu exista decat in visele mamicilor?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu acum sunt in saptamana a 39-a. Am facut luni aici la Oradea o ecografie, cand mi-am cunoscut medicul ginecolog. Eu drept sa spun doar acum inainte de nastere vad rostul unei ecografii, daca nu am o moasa priceputa care sa isi dea seama prin palpare si prin ascultari cu stetoscop cum e pozitionat bebe si daca e ok ritmul cardiac. Aceasta a fost a treia mea ecografie. Prima a fost la 12 saptamani, dupa ce am aflat de toxoplasmoza, si a doua la 21 de saptamani, tot din cauza toxoplasmozei a trebuit sa fac morfologia fetala ca sa vedem daca are nu stiu ce chisturi in creier, ca sa decidem daca iau tratamentul pentru toxoplasmoza sau nu.

      Nu vad rostul primei ecografii de confirmare, pentru ca si daca sarcina e oprita in evolutie, apar semnele. Iar apoi, vorba lui Odent si a altora, nu rezolvam nimic ca aflam anumite probleme, doar daca avem cumva ganduri de renuntare la sarcina. Altfel ele nu se pot rezolva de fapt.

      Dar pentru prima sarcina stai foarte bine :D, pentru ca la prima sarcina e si curiozitatea mare, si presiunea medicilor si a celor din jur, pana cand o sa se afle la nivel mai mare ca ecografiile fac rau.

      In Oradea eu am venit pentru o doctorita neonatoloaga, care acum s-a mutat la Pelican de la stat. Aici la pelican sunt 2 neonatoloage foarte pro-natural, pro-alaptare. Au deschis maternitatea de o saptamana si au avut doua nasteri naturale, la ambele bebelusul a fost pus pe pieptul mamei imediat dupa nastere. Deci se poate. Eu acum am mers la Zdrehus sa ma vada, pentru ca el e ginecologul "de serviciu" acolo. Mi s-a parut ca e cooperant. Mai multe iti voi spune dupa nastere. Sarcina usoara si sanatoasa!

      Ștergere
    2. Multa sanatate si Doamne ajuta sa nasti usor, fara probleme!

      eu abia am asteptat sa se deschida maternitatea Pelican pentru ca mi-ar place sa nasc in apa si eram curioasa de tarifele lor... dar am fost dezamagita cand am aflat si am hotarat ca nu merita un sacrificiu atat de mare d.p.d.v. material...(sigur o sa pot sa nasc si eu normal cum au putut atatea si atatea femei) mai ales ca soacra mea lucreaza la maternitatea de stat si cunoaste cat de cat personalul de la neonatologie. cu riscul de a fi catalogati ciudati ne vom impune dorintele referitoare la travaliu, nastere, bebelus. Cand i-am zis soacrei ca vreau sa stau cu bebe in salon, sa nu ma lase sa ”ma odihnesc” si sa nu-i dea lapte praf bebelusului, a zis ca ar fi o usurare si o bucurie pt personalul maternitatii si ca o sa se mire cum de cer eu asa ceva, ca e un privilegiu sa te lase sa dormi linistita...

      asa ca... inteleg ca nu o sa am tangenta cu d-nul Zdrehus... asta e... eu visez sa ma ajute Dumnezeu sa pot sa nasc usor, sa-mi petrec cea mai mare parte din travaliu acasa (chiar de ar fi multe ore, sper sa rezist acasa si sa nu merg sa ma chinuie sau sa ma forteze la spital), sa ajung la maternitate cu dilatatie 8 si sa nasc imediat cu moasa sau medicul de garda, pentru ca nu sunt incantata de ginecologul meu, dar nici nu am gasit alte variante. asa ca nu am nevoie de unul special, daca nasc noaptea sigur o sa il las sa doarma linistit :))

      tu unde o sa nasti? in oradea? la pelican? ai rezolvat cu cazarea?

      Ștergere
  22. Acelasi lucru l-am sesizat si eu cand am facut eco 4D...si anume, copilasul meu isi ducea manutele la ureche si incerca cumva sa se ascunda, sa se fereasca...
    Apoi am sesizat o sensibilitate mare cand impachetam o punga care facea zgomot mai mare, de fiecare data se agita si mi se intarea burta, chiar am renuntat sa mai umblu eu cu pungile.
    Iar dupa nastere pana la 1 an si jumatate era vizibil deranjat de fosnetul pungilor, cand era mai bebe chiar incepea sa planga si avea aceleasi gesturi...sa-si duca mainile la urechi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te imbratisez cu drag, Renate!

      Ștergere
    2. O imbratisare mare si de la mine, Raluca :)
      Te vizitez zilnic sa vad cum mai sunteti... Nastere usoara si totul sa mearga asa cum iti doresti!!! Sanatate!!!

      Ștergere
  23. Si bebe al meu a stat la absolut toate ecografiile cu manutele in fata fetei, ca si cum incerca sa se fereasca. Doctorii glumeau ca e timid, ca vrea sa ne faca o surpriza la nastere..
    Eu am facut deja cam multe ecografii si nu neaparat pentru ca eram curioasa, cat mai degraba pentru ca nu am stiut cum sa refuz programarile facute lunar sau uneori si intre (morfologiile se fac la alt doctor decat al meu) Deci am mers lunar la al meu, am mai mers si la doctorii cu morfologia, am mai ajuns si pe la urgenta de 3 ori si mi-au facut ecografii (pentru ca asa era procedura) chiar si cand nu ma prezentasem cu probleme la burtica, ci de alta natura......

    RăspundețiȘtergere
  24. Multe linkuri utile stranse aici: http://guggiedaly.blogspot.com.au/2011/09/doppler-dangers-ultrasound-list.html

    RăspundețiȘtergere
  25. Am mai scris mai sus ca la 20 de saptamani nu facusem eco. Am facut prima data la 30 si la 33 a mai trebuit sa fac una. Medicul ginecolog mi-a recomandat sa fac si o ecografie 3D, probabil pentru ca totul arata perfect si nu gasesc nici un defect :/ Se pare ca asta nu le convine. Cu toate ca s-ar putea supara, am refuzat. Sigur imi vor mai face una inainte de nastere sau acum la 36 de saptamani asa ca mi se pare suficient. Bebe isi acoperise fata si urechile, clar nu se simtea prea comod. Ce ma deranjeaza e ca incearca sa ne induca o frica nejustificata si cand esti mama pentru prima data numai asta nu iti doresti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ecografia 3D e numai pentru distractia parintilor, asta o spune orice medic. Esti minunata cum le tii tu piept la prima sarcina! Nastere usoara, naturala, fara griji, si sa fiti sanatosi!

      Ștergere
  26. 5 minute, atata dureaza linkul de mai jos.
    Incredibil cate cuvinte mari incap in 5 minute:
    - daune ale biochimiei copilului
    - daune ale sistemului imunitar
    - maturare incetinita a sistemului nervos central
    - excess de incidente de leucemie la copii

    Clipul asta a fost are 20 de ani. Cat de in urma suntem? :)
    http://www.youtube.com/watch?v=YfaUQCp6L1s

    RăspundețiȘtergere
  27. Acum am aflat ca acest interviu e tradus in limba romana, transcris, aici:

    http://www.cristelageorgescu.ro/ecografia-in-sarcina/02/2013/

    RăspundețiȘtergere
  28. http://www.unhinderedliving.com/pultra.html

    RăspundețiȘtergere
  29. http://www.thedailybeast.com/witw/articles/2013/04/29/are-ultrasounds-causing-autism-in-unborn-babies.html

    RăspundețiȘtergere
  30. http://naturalfamilytoday.com/pregnancy-birth/the-dangers-of-ultrasound-use/#axzz2Tijkwoed

    RăspundețiȘtergere
  31. http://ecochildsplay.com/2013/07/17/ultrasounds-and-autism-is-there-a-connection/

    RăspundețiȘtergere
  32. Buna Raluca, citesc de mai de mult blogul tau.
    Ce stii despre tratamentul cu progesteron (utrogestan) pt mentinerea sarcinii? In prima sarcina am luat pana in luna 4-5, nu se implantase la timp, fetita are acum 19 luni. In a doua sarcina nu m-am mai dus la control atat de repede (din dorinta de a ma bucura de naturaletea sarcinii) si la 7 saptamani am pierdut sarcina. Acum sunt din nou insarcinata si nu stiu ce sa fac, sa merg la dr (oare am un risc mai ridicat de a pierde sarcinile?), sa nu ma duc ca sa nu incep deja cu tratamente-ecografii-presiuni?.. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  33. Salut!

    Mie mi-a spus doctorul meu ca progesteronul nu mentine o sarcina sortita pieirii. Doar ca daca se opreste din evolutie ea nu se va elimina natural, ci va trebui facut avort. Parerea mea este totusi ca atunci cand femeia are lipsa de progesteron, acesta o poate ajuta. Daca nu are lipsa de progesteron nu cred ca e inofensiv, e un hormon masculin, care poate da trasaturi masculine fetitelor (repet, daca medicamentul determina un exces din cauza ca mama nu are lipsa).

    Nu stiu ce relatie ai tu cu ginecologul tau, daca ii poti spune ca vrei un minim de interventii. Dar daca ecografia te ajuta la ceva, e evident ca vei alege acest ajutor si le vei rari mai incolo. Ce as face eu daca as fi in aceasta situatie? Iti spun ce am facut la prima sarcina, cand stiam ca bolile mele hormonale dau lipsa de progesteron. Mi-am facut analize de sange, de progesteron si betaHCG. Valorile lor, in functie de saptamana de sarcina cand le faci, iti arata daca ai suficient progesteron pentru varsta sarcinii.

    Daca trebuie sa iei banuiesc ca stii deja ca utrogestan vaginal e cel mai usor tolerat de organism.

    Sarcina sanatoasa si te astept cu vesti bune!

    RăspundețiȘtergere
  34. http://gaia-health.com/gaia-blog/2013-10-11/ultrasound-causes-brain-damage-in-fetuses/

    RăspundețiȘtergere
  35. din nefericire, eu recomand ecografiile. Cu numar limitat. Si la medic ginecolog specialist, multi fac ecografii, putini inteleg ce vad.
    Pt ca exista cazuri de sarcina extrauterina, o ecografie in sapt. 5-6 o pot detecta si pot salva viata mamei.
    Cunosc drama unei familii - copilas care a murit la 2 zile dupa nastere, datorita unei afectiuni pe cord, pe care ecografistul nu a stiut sa o vada, - daca ar fi vazut-o la timp, mama ar fi putut sa nasca direct intr-un spital unde se pot face operatii pe cord imediat dupa nastere.

    La fel, cunosc povestea unei mame care a facut intrerupere de sarcina in sapt. 14. Sindrom Down. A decis ca mai bine asa.

    Pe de alta parte, 8 ecografii in sarcina sunt multe. Multi medici fac asa pt a... lua mai multi bani la fiecare control. Multumesc, dar nu, multumesc. Banii aia pot fi folositi in a prelungi concediul mamei si a sta cu piticul inca 1-2 luni.

    RăspundețiȘtergere
  36. Multumesc, draga mea! Articolul tau m-a ajutat mult pentru ca eu chiar astazi am avut o discutie cu medicul meu ginecolog, care mi-a spus, cat a putut dansul de politicos, ca daca nu fac dublul test sunt venita din padure, inca nu am iesit din evul mediu si nu par a fi o mama buna pentru copilul meu (care va sa vina pe lume in mai, anul viitor)... M-a durut sufletul sa aud asa ceva din gura unui om in care as fi vrut sa am incredere. Stiam inainte sa merg la el ca nu as vrea sa fac aceste teste (DT si TT) pentru ca sunt doar statistici, si ca voi face doar cele 3 ecografii trimestriale... Si, mai ales, stiam ca nu vreau sa fac testele pentru ca simt si am simtit dinainte ca testul barza sa confirme sarcina, ca am un copil sanatos si puternic, perfect. Mi-am promis ca niciun doctor, niciun prieten sau cunostinta "patzita" nu va reusi sa ma sperie, sa imi babe in suflet teama ca ceva este in neregula cu copilul meu - cand eu simt si stiu cum este... Parerea mea e ca, din pacate, pe seama femeilor insarinate se fac foarte multi bani; se speculeaza temeri pe care ele nici nu cred ca le-ar avea in mod natural ("daca copilul are cutare sau cutare?") ci le sunt inoculate... pentru ca orice mama ar face orice pentru copilul ei si ar cheltui, oricat, nu-i asa, ca sa stie sigur ca el e bine... O mama stie! Asa ca eu spun asa: mamelor, aveti incredere in voi, in instinctul vostru. Ascultati-va pe voi, ascultati-va copilul (sigur el comunica cu voi, intr-un fel sau altul) si veti sti ce sa faceti. Mult succes tuturor si multa iubire!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce rau imi pare ca ai avut asa o experienta la doctor! DT si TT mi se par niste aiureli, cum poate pentru asa ceva sa te faca sa te simti prost?

      Apropo de efectul nocebo, vorbeste de el si Odent in Cezariana, ti-ar placea.

      Sarcina frumoasa si sanatoasa in continuare si o nastere asa cum iti doresti!

      Ștergere
    2. Andreea, am pățit și eu același lucru cu medicii de la Medicover: prima întrebare a lor a fost unde locuiesc (asta pentru că nu m-am mai dus la ecografia de morfologie fetala de trimestrul ll deși aveam la activ alte 7 ecografii, ecografia de dublu test și analizele de trimestrul l)

      Ștergere
  37. eu locuiesc in canada si sunt la prima sarcina la 36 de ani. aici nu iti face nimeni mai mult de 3 ecografii, daca totul decurge normal. si prima dintre ele, cea de 12 saptamani pentru dublu test, este optionala. deci in total 2 ecografii mari si late. si nu cred ca medicii de aici sunt niste tampiti....deci da, ecografiile in exces in sarcina dauneaza...

    RăspundețiȘtergere
  38. Eu sunt insarcinata in saptamana a 8-a si desi stiam ca ecografiile sunt nocive si mi-am propus sa nu merg la doctor decat mai tarziu, in saptamana a cincea am avut niste sangerari destul de mari asa ca m-am dus de urgenta la clinica, chiar daca medicul meu nu era acolo. M-a preluat alt medic care mi-a facut ecografie, avand in vedere situatia nu aveam cum sa refuz, mi-a spus ca embrionul e bine implantat dar mai sapa in peretele uterin si mi-a dat un tratament cu progesteron timp de o saptamana dupa care mi-a zis sa ma intorc. Nu m-am mai intors, scapasem de sangerari chiar in ziua aceea. Insa ma gandesc ca acum ar fi timpul sa merg la medicul meu sa ma consulte. Ma gandesc sa-i spun ca nu vreau ecografie deocamdata, desi am greturi ft mari tot timpul zilei si noaptea si imi doresc sa stiu ca totul e bine. Nu stiu inca cum o sa abordeze el chestiunea...
    Voi cand recomandati ca ar fi totusi bine de facut o ecografie, ma gandesc in caz de malformatii sau altceva. Tot sunt cu gandul ca nu stiu ce sa-i zic la medic... sunt alte medode sa-si dea seama ca sarcina e fara probleme?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Monica, eu cred ca fiecare situatie e diferita. Daca tu in caz de malformatie ai face avort, atunci ar trebui sa mergi acum, pentru a face inainte de 12 saptamani. Michel Odent spune ca in cazul in care nu se intrerupe sarcina indiferent de problema, el recomanda ecografie doar inainte de nastere, si doar in situatia in care medicul sau moasa nu stiu sa verifice altfel starea placentei, a lichidului, pozitia copilului si ritmul lui cardiac.

      In strainatate se face una singura, in jurul saptamanii 20, cea morfologica. Ce e important sa stii in caz ca vei dori totusi ecografii, este sa il rogi pe medic sa nu tina "pistolul" pe burta si dupa ce a facut poza, acele cateva secunde/minute in care el masoara pe poza de pe ecran. Si daca ai putea evita Doppler si 3D/4D, pentru ca acelea sunt cele mai nocive. In rest, eu personal cred ca daca tu esti mai stresata NEMERGAND la medic, mai bine mergi sa te linistesti. Odent spune de efectul Nocebo, cand mergi la medic si acesta te panicheaza cu cate rele se pot intampla. Tot Nocebo se intampla si daca stai acasa stresat si faci scenarii, dupa parerea mea. Daca nu abuzezi cu 3D/4D sau cu ecografii saptamanale, ar trebui sa fie totul in regula. Il poti ruga doar sa nu dureze prea mult.

      Sarcina sanatoasa si relaxata!

      Ștergere
    2. Iti multumesc pentru raspuns, m-a ajutat foarte mult!

      Ștergere
  39. "“Ultrasound can heat tissues slightly, and in some cases, it can also produce very small bubbles (cavitation) in some tissues,” said FDA biomedical engineer Shahram Vaezy, in a statement.

    Doctors don’t yet know what the long-term effects of these changes are, so the FDA recommends that scans be done only when medically necessary and by trained operators. Similarly, Doppler ultrasound heartbeat monitors should be used by professionals only, it notes.

    The agency particularly frowns on fetal keepsake videos, noting they have no medical benefit and that a fetus could be exposed to up to an hour of ultrasound at businesses that specialize in creating the 3D/4D images. "

    http://www.today.com/parents/ultrasound-warning-fda-recommends-against-keepsake-ultrasounds-1D80372998

    RăspundețiȘtergere
  40. http://reset.me/story/17-scans-in-one-pregnancy-why-these-scientists-warn-ultrasound-could-harm-developing-brain/

    RăspundețiȘtergere
  41. "For the 50 studies, a total of over 2,700 pregnant women, volunteering for abortion, were exposed to carefully controlled diagnostic ultrasound, and their abortive matter analysed by a total of over 100 scientists using sophisticated technology, such as various biochemical analyses to reveal changes in tissue, flow cytometry to analyze and sort cell populations by their properties, and electrophoresis to visualize DNA fragmentation. Electrophoresis is a procedure where direct current is passed through a gel plate that contains samples of chemical mixtures such as DNA. The result is a graphic spread of various DNA molecular components, which are visualized and measured. Electron microscopes (“EM”) were used to visualize sub-cellular damage.
    Chinese scientists have provided the evidence that at various intensities, even those considered low by Western standards, prenatal ultrasound is more than just a “risk”. Prenatal ultrasound might be better understood as a damaging form of medical radiation when applied at the levels of exposure not uncommonly found in clinical scenarios."

    http://www.thehealthyhomeeconomist.com/50-in-utero-human-studies-confirm-risks-prenatal-ultrasound/

    RăspundețiȘtergere
  42. Nici nu stiu de unde sa incep sincer, Eu cred despre mine (sper sa creada si altii in mod obiectiv) ca sunt un om citit si documentat. cel putin, oricand am o nedumerire stiu unde sa caut sau la cine sa apelez pentru ajutor. M-am informat si cand am iesit din maternitate cu privire la readucerea copilului la san pentru ca a fost hranit acolo cu lapte praf desigur,si cu privire la sistemele de purtare, si tot ce tine de attachment parenting si am citit cartile lui jack si alfie deci spun eu, nu sunt o inculta fara circumvolutiuni la cap si aliterata. ca sa nu mai mentionez ca sunt cadru medical, in fine asta e irelevant. asadar, o sa fiu cat se poate de succinta aici pentru ca e genul de subiect care nu se mai sfarseste. Accept faptul ca ecografiile sunt daunatoare, stiam asta de la inceput intrucat m-am documentat insa am ales sa le fac p toate. nu am facut echo 4D sau ceva special ci alea simple cu masuratori si cam atat si una morfologica. eu vad k toate sunteti bine intentionate si cu ganduri bune pentru copii vostrii insa intrebarea mea este asta: daca nici una nu sunteti dispuse sa avortati dupa cel de-al 2lea trimestru de sarcina v-ati gandit ce veti face cu copii vostrii care doamne fereste ar putea fi cu probleme nedepistate in lipsa ecografiilor. probleme precum trisomia 21 si 10 nici nu le-as numi printre cele mai rele desi sper doar sa stiti ce implica un copil cu sindrom down cu grad mare de retard. sper!!! va fi dependent de tine TOATA viata si dupa ce vei muri tu, va fi dependent de altcineva. nu vei putea interactiona cu el sau vorbi cu el sau nimik. in Romania e vai si amar de centre pentru persoanele cu handicap. poti sa il duci la logoped si la inot pana ti se acreste ca el ramane la fel. dar lasand asta in spate, cum e mai bine sa dai nastere unor copii fie cu retard mental grav( care nu vor face parte niciodata din societate) fie mai rau, cu grave mutatii genetice, lipsa menbre, lipsa organe, etc? de ce este mai bine asta decat sa avortezi? adik asa de mult orbecaim la ideea de a nu omora o viata incat e ok sa fim atat de egoiste incat sa aducem orice pe lume? sau, este vreun complex de eroina la mijloc de sacrificiu suprem ca nu inteleg. sincer, cine doreste sa se sacrifice pentru a creste un asfel de copil? lamuriti-ma si pe mine va rog insa cu argumente medical-obiective nu cu baliverne de genu "a crescut in tine' sau prostii. hai sa fim realiste si cu picioarele pe pamant. lumea nu mai are nevoie de inca un handicapat mintal la care sa ii dea ajutor social. abia reusesc sa fie la limita mediocritatii copiii cu potential normal/mediu deci ce sa mai vorbim de cei cu deficit major de integrare. sper ca nu am jignit pe nimeni, nu mi-o luati in nume de rau, asta este singurul mod in care eu ma pot exprima si consider ca sunt foarte rationala si mai ales realista. am vazut din pacate ce inseana sa ai asa un copil. nu in familie ci la oameni apropiati. mult noroc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru mine, pentru corpul meu si copilul meu, sa avortez din cauza ca e bolnav copilul ar insemna la fel ca si cum la nastere, daca observ ca e bolnav, decid ca imi incurca mie viata sau ca el va avea o viata prea chinuita asa ca renunt la el.

      Pentru ca si daca as fi pierdut o sarcina (in ambele sarcini am avut parte si de astfel de ”emotii”), as fi considerat ca am pierdut un copil, un copil caruia i-am vorbit, care poate a avut un nume si care a existat un pic. Toata viata m-as fi considerat mama a acelui copil, l-as fi inclus in ”numaratoarea” copiilor mei din sufletul meu, din iubirea mea.

      Nu judec in niciun fel decizia unei alte femei de a avorta, chiar si fara motiv, d-apoi intr-o situatie tragica.

      Ștergere
  43. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  44. Stie cineva un medic ok in Oradea? Eu sunt abia la inceputul sarcinii si deja sunt programata la o gramada de ecografii, fara sa am nicio problema. Am vrut sa reduc numarul lor, dar mi s-a spus ca nu am ce cauta in cabinet daca refuz programarile lor. As vrea sa cunosc un medic care sa accepte faptul ca as vrea sa refuz ecografiile sau macar sa se faca odata la trimestru.

    RăspundețiȘtergere
  45. Buna, fetelor!
    Mă numesc Daniela și sunt din București și vă întreb, dacă știți un ginecolog dispus să-mi urmărească sarcina de acum înainte fără a-mi mai face multe ecografii. Am 34 ani, abia am intrat în luna a șaptea de sarcina și deja am la activ 8 ecografii, mai puțin pentru istoricul meu patologic.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...