miercuri, 28 martie 2012

Chiloti-pantaloni de protectie pentru scutec, din lana Merinos

Uitasem ca mai trebuie sa scriu si despre asta. Un link citit azi mi-a amintit. Se pare ca am stiut eu ce am stiut, cand am scris ca de cand m-am apucat de tricotat sunt mult mai relaxata.

Tiparul ales de mine pentru pantalonasii scurti de protectie pentru scutece este acesta. (trebuie sa aveti cont pe ravelry ca sa-l vedeti)

Il copiez aici. Mie mi s-a parut initial cel mai simplu din cate am cautat. Totusi, desi am zis ca refuz sa tricotez circular nu numai pentru ca e mai greu, ci si ca sa pot stramta/largi daca marimea nu e ok, nici modelul acesta nu puteam sa-l stramtez/largesc pentru ca partea de sus se face dintr-o fasie, cusuta doar pe o parte.


Black Horse Knit Soaker

Suzanne Lander 2003

Size 5 US needles and worsted weight yarn or whatever you need to get gauge of
21 stitches and 30 rows over 4 inches (updated August 2011)

Scriu cu albastru comentariile mele: Eu am ales lana dupa calitate, si in functie de lana am pornit la drum. Am spus in postarea anterioara cum am ales lana de la kreativshop.ro. Pentru lana mea, andrelele potrivite erau de 2.5mm. Oricum nici nu stiu ce inseamna marimea americana 5. 

Ei spun sa iti alegi astfel ata si acele incat pe un patrat de 4 pe 4 inch (aproximativ 10 cm) sa iti incapa 21 de coloane si 30 de randuri.  Eu am crezut ca pot sa aproximez la inceput si am tricotat cu 110 ochiuri, marimea lor cea mai mare. Dupa ce am facut vreo 20 de randuri am vazut cum se strange si am masurat cate ochiuri imi intra in 10 cm. Eram la Budapesta fara metru, asa ca m-am distrat cu centimetre reale online :D. O greseala am facut ca eu am masurat modelul elastic (1 pe fata, 1 pe dos), si trebuia masurat testul de ata cu tricotatul normal, 1 rand pe fata, 1 rand pe dos.

Dupa ce am masurat asadar gresit, mi-a iesit ca trebuie, dupa regula de 3 simpla (cu termenul de comparatie al lor, de 21 coloane, 30 randuri pe 10 cm), sa inmultesc toate masuratorile lor pe inaltime cu 1.33 si cele pe latime cu 1.66. 

Asa ca a doua incercare a fost sa merg pe 200 de randuri. Repede mi-am dat seama ca e prea mare, si l-am dat jos de pe ace, incercand sa i-l pun direct lui Alex pe fund, sa-mi dau seama cate ochiuri trebuie. Acum eu zic ca e ok, poate se putea si mai stramt... La latime totusi mi se pare ok asa mai lejer. La lungime insa ar fi fost mai ok mai scurt.  

Using a circular needle or double pointed needles:
Cast on 90 for medium [70 for small, 110 for large]

Cast on inseamna sa puneti pe ace. Partea buna la faptul ca aveti denumirile in engleza e youtube-ul, care va ajuta enorm cu tutoriale :)). Eu pana la urma am pus 130 de ochiuri.

Waist Ribbing
k1, p1, repeat this to end of row
repeat previous row until you've finished 20 rows (you may want to do 30 rows for a large soaker)

Elasticul din talie, de pe burtica. K1, P1 inseamna un ochi pe fata, unul pe dos. Din moment ce am considerat ca ata mea cu acele mele dau un obiect mai mic, mai stramt tricotat, am ales sa tricotez 35 de randuri de elastic.

Hips
st st for 40 [30, 40] rows

Pentru partea de pe solduri st st inseamna tricotatul normal, un rand pe fata, unul pe dos. Am facut 45 de randuri. Mergeau mai putine.
 
Bottom and Crotch

If you want to weave the ends together -- bind off 40 [30, 50] stitches then knit to end of row
If you want to graft them together -- bind off 10 [5, 10] stitches, k20 [20, 30], bind off 10 [5, 10], knit to end of row and move the separated 20 stitches to a stitch holder

Normal ca a doua varianta pare mult mai complicata :D, asa ca am ales prima, aceea de a termina lucrul pe aproape jumatate din latime. Si pentru bind off gasiti tutoriale pe youtube. Am ramas cu 70 de ochiuri, am facut deci bind off la 60 de ochiuri. 

Work the remaining 50 [40, 60] stitches as if on single pointed needles (you can switch to them if you want):
slip first stitch knitwise, k2tog, knit to end of row
slip first stitch purlwise, p2tog, purl to end of row
repeat previous two rows until you have 20 [20, 30] stitches on the needle (about 30 [20, 30] rows)

Slip first stitch knitwise/pearlwise credeam ca e mare filozofie, de fapt e atunci cand iei pe ac primul ochi fara sa-l lucrezi cu ata. Pai eu asa fac la toate randurile. Dupa ce iei primul ochi, k2tog si p2tog alea (iarasi le puteti vedea pe youtube) sunt tehnicile de stramtare a materialului, de a lucra din doua ochiuri sa-ti ramana doar unul. Deci la fiecare rand iei pe ac primul ochi, apoi ochiurile 2 si 3 le lucrezi impreuna, si apoi tricotezi pana la capatul randului normal (adica asa cum era randul, pe fata sau pe dos). Si tot repeti asa pana cand ramai la x ochiuri. X la mine a fost 38 (dupa calcule), deci am scazut pe parcursul a 32 de randuri. 

to continue with the crotch:
slip first stitch knitwise then knit to end of row
slip first stitch purlwise then purl to end of row
repeat previous two rows until you've finished 50 [40, 60] rows

Bucatica ingusta dintre picioare se tricoteaza normal. 65 de randuri a fost la mine, cu cele 38 de ochiuri. Am masurat apoi pe Alex daca i-ar incapea picioarele si mi-a dat ca e nevoie sa fac 63 de ochiuri la lungimea cercului pe langa picior.

You can weave or graft this end to the front of the soaker before or after you knit the ribbing for the legs.


Leg Ribbing
using single pointed needles if you wait to connect the crotch or double pointed
needles if you've already done it:
pick up an even number of stitches at 5 stitches per inch around the legs
knit one full row
k1, p1, repeat this to the end of row
repeat previous row 29 more times then bind off loosely

If you haven't joined the two ends at the crotch, do so now and weave the ends of the leg ribbing together, too!

Elasticele de la picioare: se iau ochiuri de pe ochiurile ce au ramas pe marginile materialului (gasiti pe youtube tutoriale la cast on). Am considerat ca e mai usor sa le fac inainte sa cos bucata dintre picioare, ca au scris ei ca atunci va trebui sa folosesc alte ace. Se iau ochiuri in numar par (ca sa iasa elasticul bine). Se tricoteaza 1 ochi pe fata, 1 ochi pe dos. Nu mai stiu cate randuri am facut, cred ca 30-35. Apoi am cusut totul impreuna. Normal ca arata urat cusutul ala, ca nu ma pricep, si nu am gasit tutoriale pe net :)). Si nu e problema de fata/dos, ca am cusut bine sa nu se desfaca si sa nu fie scurgeri, deci cusatura nu are fata/dos, nu stiu cum sa explic. Na, noroc ca materialul bun face sa nu fie lumea atenta la cusatura si noroc ca rolul este indeplinit.

Imaginea lor pentru pantalonasi este asta:



 


 Si acum imaginile noastre:

21 februarie, Budapesta, prima incercare


 22 februarie, Budapesta. Aici mi-am dat seama ca a doua incercare e prea mare, asa ca am dat jos acele sa il masor direct; el profita si studiaza si calitatea :D






6 martie, asa arata cast on pentru elasticul de la picioruse, de pe ochiurile laterale.

Eu am lasat si fasia dintre picioare pe ace, credeam ca o voi putea coase la final mai bine asa. Dar nu, mai mult m-au incurcat acele alea, si in final tot am terminat lucrul si am cusut cu acul. E un pic dificil atunci cand calculezi ochiurile pentru picioare. Am scazut din fasia orizontala mare de sus numarul de ochiuri al fasiei de jos, si am impartit in doua, ca sa vad pe cate ochiuri merg in stanga si in dreapta pentru elastic. 






8 martie - cusut tot impreuna, si CTC-ul :D




9 martie - proba, pentru a vedea daca ii e bun, iar daca nu, sa nu consum aiurea detergent special pentru lana si lanolina.




15 martie, protectia de lana e spalata, tratata cu lanolina si uscata, folosita peste un scutec fitted. 



Si acum am ramas fara obiectul de relaxare :D. 


Update 8 iunie 2013 :

Ultimele poze de mai sus sunt din 15 martie 2012. In acea seara mi-am facut un test de sarcina si ni  s-a umplut lumea cu inca o bucurie, si deci cu inca un purtator de scutece textile. Aceasta protectie de lana o folosesc cu David aproape zilnic. Si ii este mult mai buna lui decat lui Alex, cu care am folosit-o fix de doua ori. Lui David ii sunt perfecti pantalonasii, nici prea largi, nici prea stramti.

In plus, ce am constatat e ca sunt mai buni de protectie decat pantalonii cumparati. Eram in dubii daca ochiurile tricotate manual nu sunt prea mari fata de cei ai pantalonilor tricotati industrial. si deci daca nu cumva nu vor retine umezeala. Ei bine, la cei cumparati eu eram obisnuita doar cu faptul ca nu simtea senzatia de ud rece, insa oricat i-am tratat cu lanolina, se uda patul sub el (si se putea rostogoli peste locul ud cu o parte a corpului neprotejata de lana apoi), se udau hainele mele cand il tineam in brate. Acestia tricotati de mine tin atat de bine! Desi i-am spalat rar (de vreo 3 ori poate in aceste 7 luni), si i-am tratat cu lanolina tot rar, tin chiar si 7-8 ore fara scurgeri. Nu uda nimic in jur (haine de pat, pantaloni de bumbac de peste ei, sau hainele mele). Se simt doar calzi la atingere daca ii caut sa vad daca sunt umezi. Tare tare mult imi plac.

 5 aprilie 2013


16 comentarii:

  1. OMG, OMG, ce idee mi-ai dat! Eu mai nou crosetez, si ma relaxeaza enorm, acum mi-am gasit si ce sa fac, datorita postarii tale! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Super! Deci ai descoperit si tu cat de relaxant e! Nu stiu, parca dintr-o data timpul revine la dimensiunea din copilaria noastra, nu mai e fuga asta, agitatia pe care mi-o da internetul...

      Ștergere
  2. Imi poti zice de care lana ai luat? Ca-s prea blonda sa gasesc postarea unde ai scris... Mersic!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai zis ca ai gasit intre timp. Al meu e fir italian de lana Merino, mi l-a recomandat pentru ca rezista la spalarea la masina. Si Barka sunt faine, unele sunt foarte fine, altele foarte elastice, vezi tu care vi se potrivesc. Barka sunt si mai ieftine.

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. :)) Cecilia, nu merit asemenea cuvinte. Tu coordonezi lucrari, scrii articole, si ma lauzi pe mine pentru un tricotat? :D

      Ștergere
    2. Raluca te laud pentru un lucru perfect facut si mai ales cu multa dragoste. Asa ca meriti laude tot timpul! Si nu ma refer aici doar la tricotat!

      Ștergere
    3. Esti o scumpa! Multumesc mult!

      Ștergere
  4. Foarte tare! Senzatia e aceeasi si cu margelele mele. Abia astept sa am putin timp pentru ele ;;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ne-am apucat si noi de tricotat dar avem o problema ... pantalonasii ies (mult) prea mari :) Incercam pentru un baietel de 6 luni - 8 kg. Cam la ce varsta li s-au potrivit pantalonasii? Au fost tricotati intr-un fir sau in doua? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau! Intr-un fir. Poate am strans mai tare ochiurile? Piticului meu i s-au potrivit de la inceput pana si acum, dar el e mai plinut, la 6 luni avea 11.5 kg. Celui mare i-au fost largi. E prea multa munca sa desfaci si sa faci proportional mai mic tot lucrul?

      Ștergere
    2. O sa incercam sa-i reparam :) Au fost lucrati in 2 fire. Bine, principala sursa de eroare a fost ca nu i-am masurat pe el decat la sfarsit. I-a lucrat bunica dupa indicatiile mele :D

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...